Fortsæt til hovedindholdet

Her finder du 200 af salmebogens mest populære salmer. Du kan høre salmerne, læse om dem og printe teksten. Salmerne er indsunget af kor i Folkekirkens Ungdomskor

"Om salmen
"Om forfatteren
Om salmen
Efter udgivelsen blev salmen spredt i en række salmebøger, og salmens popularitet gjorde, at flere satte sig for at oversætte den. Det er Brorsons oversættelse, der blev den foretrukne i salmebøgerne. Salmen er komponeret som en treklang af udsagn. Som i Luthers ‟Nu fryde sig hver kristen mand" (DS 487), taler Gud til sin søn og giver ham befaling om at lide for menneskeheden, derefter refereres forsoningsbegivenheden, selve korsfæstelsen. Melodien ‟An Wasserflüssen Babylons", Strassbourg 1525, har fulgt salmen fra dens tyske tilblivelse.

Joh 1,29. Paul Gerhardt 1647. Hans Adolph Brorson 1735.

Læs mere på Den Danske Salmebog Online.

Kilde: Jørgen Kjærgaard: Salmehåndbog bd. 2, Salmekommentar til salmerne i Den Danske Salmebog 2002, Det Kgl. Vajsenhus' Forlag, 2. udgave, 1. oplag, 2008.

Paul Gerhardt

 Om forfatteren
Paul Gerhardt (1607-1676) var tysk præst og salmedigter. Gerhardts salmer har fundet anvendelse under stadig nye betingelser. De er blevet oversat og formidlet af både lutheraneren Ægidius, litteraten Rostgaard, pietisten Brorson, romantikeren Hauch, brødremenighedens N.J. Holm og grundtvigianeren C.J. Brandt.

1607: Født 12. marts i Gräfenhainichen mellem Halle og Wittenberg.
1627: Påbegyndte teologisk studium i Wittenberg.
1651: Ordineret til præst og provst i Mittenwalde syd for Berlin. Studierne var formodentlig blevet forlænget på grund af en periode som huslærer og af pestepidemien. Krig, brand og pest havde i 1645 reduceret byens husstande fra 245 til 42, og Gerhardts sjælesørgeriske arbejde i den forbindelse kan spores i hans mange salmer fra tiden i Mittenwalde.
1657: Tredjepræst ved Nikolaikirche i Berlin. Kurfyrsten var reformert og pålagde lutheranerne både praktiske og teologiske restriktioner. Mange føjede sig, men ikke Gerhardt, og det førte til hans afsked i 1664.
1668: En anden blev indsat i Gerhardts embede, og han mistede derved sin bolig og sin løn. Samme år døde Gerhardts hustru.
1669: Ærkediakon (dvs. andenpræst) i Lübben i Niederlausitz.
1676: Død 27. maj i Lübben. 

Læs mere på Den Danske Salmebog Online 

Kilde:
Jørgen Kjærgaard: Salmehåndbog bd. 1, Salmehistorie med biografier af forfatterne i Den Danske Salmebog 2002, Det Kgl. Vajsenhus’ Forlag, 2. udgave, 1. oplag, 2008.
   

Hans Adolph Brorson

 Om forfatteren
Hans Adolph Brorson (1694-1764) var biskop og har som en af Danmarks helt store salmedigtere sat afgørende præg på den danske salmesang. Af Brorsons salmer kan blandt mange andre nævnes ”Op, al den ting, som Gud har gjort” og ”Den yndigste rose er funden”. 

1694: Født 20. juni i Randerup, Vestslesvig.
1710: Brorson blev student fra Ribe Katedralskole, og han sluttede sig til sine brødre, der læste teologi i København. Sygdom tvang ham dog til at afbryde studierne i en periode.
1715-21: Ophold hos familien i Sønderjylland. De sidste fire år af perioden var han huslærer hos amtsforvalteren i Løgumkloster. Under opholdet blev Brorson præget af pietismen, og opildnet af netop den genoptog han sine studier. I september 1721 rejste han til København og bestod den teologiske embedseksamen.
1722: Ordineret i Ribe Domkirke 6. april. Derefter var han sognepræst i Randerup frem til 1729.
1729: 3. oktober stadfæstede Kongen Brorsons kaldelse til “dansk og tredjepræst” i Tønder. Her arbejdede han under den tyske provst Johann Hermann Schrader.
1730: Provst Schrader fik opført en bygning i Emmerske i Sønderjylland efter pietistiske idealer: Med skolestue for børn og en bedesal for de voksne. Det var her, Brorson fik sit virke.
1732: Brorson udgav et lille hæfte med julesalmer efter at være blevet inspireret af Schrader, der havde udgivet en stor, tysksproget pietistisk salmebog året før. I årene efter udgav Brorson yderligere 11 hæfter med salmer til de øvrige højtider og temaer i kirkeåret, og de blev senere samlet i husandagtsbogen Troens Rare Klenodie. 92 af salmerne fra samlingen blev optaget i Pontoppidans salmebog i 1740 og kom dermed til at præge den officielle kirkelige salmesang fra begyndelsen.
1737: Stiftsprovst i Ribe.
1741: Bispeviet.
1760: Teologisk doktor.
1764: Død 3. juni i Ribe bispegård.

Læs mere på Den Danske Salmebog Online

Kilder:
Jørgen Kjærgaard: Salmehåndbog bd. 1, Salmehistorie med biografier af forfatterne i Den Danske Salmebog 2002, Det Kgl. Vajsenhus’ Forlag, 2. udgave, 1. oplag, 2008. 

Anders Malling: Dansk Salmehistorie bd. VI-VII, Digterne, J. H. Schultz Forlag, København 1971-1972.

 
 

1

Her ser jeg da et lam at gå,
som sig til døden skynder,
et tåligt lam, som bærer på
al verdens sorg og synder;
til offerstedet står hans hu,
han siger: Se, her står jeg nu
for Adams æt at stride!
Man viser alle piner frem;
han svarer: Gerne, hvert et lem
er færdigt til at lide.

2

Det lam er Herren stor og stærk,
med Adams æt forbundet,
som Gud til vor forløsnings værk
har ene dygtig fundet.
Gå hen, min kære Søn, og lid
for dem, som indtil evig tid
min vrede skulle smage!
Den straf er grusom at udstå,
men verdens frelse står derpå,
vil du dig dem antage?

3

Ja, Fader, ja, af hjertens grund
lad ske, som du vil skikke,
lad komme kun den bitre stund,
jeg dødens kalk vil drikke!
Hvem vidste før slig kærlighed,
så høj, så dyb, så lang, så bred,
at tænke eller nævne?
O kærlighed så stærk og stor!
Du fører den til kors og mord,
for hvem selv klipper revne.

4

På korsets træ de pinte ham
med nagler og med spyde;
hvor så man fra det offerlam
det røde blod at flyde,
hvor så man da hans hjerte slå,
hver åre som en bæk at gå,
hans hoved sig at hælde!
Guds Lam! hvorledes skal jeg dig
så dyb og ubegribelig
en kærlighed gengælde?

5

Din liflighed med frydesang
jeg nat og dag vil ære
og til mit sidste åndefang
dig helt opofret være;
hver tanke, ord og gerning skal
i dine fodspors dybe dal
som stille bække rinde;
og alt det, du mod mig har gjort,
jeg vil i hjertet prente stort
din død til evigt minde.

Tyskland

Paul Gerhardt

1647

Hans Adolph Brorson

1735