Fortsæt til hovedindholdet

Ti vigtige kirker

Hvilken kirke er den største, den mindste, den ældste og den yngste? Se ti vigtige kirker her.

1. Den største landsbykirke

Vestervig Kirke i Thy er Danmarks - måske Nordens - største landsbykirke og ligger i Sydthy. Kirken var oprindelig klosterkirke i det forsvundne Vestervig Kloster.

Det menes, at det var i Vestervig, hvor Knud den Store samlede sin flode mod England.

I Danmarks første inddeling i stifter omkring år 1060 menes Vestervig af have været et af de otte stifter. Senere overgik bispesædet til Børglum og senere til det nuværende bispesæde i Aalborg. 

2. Den mindste

Venø Kirke på øen, som kaldes Limfjordens hjerte, er kun 74 kvadratmeter stor og dermed landets mindste. Kirken har kun 55 siddepladser og er ikke blot den mindste, længe var den også en af landets fattigste. Da der ikke var råd til bænkegavle i træ, blev de i stedet malet på kirkemuren for enden af hver bænk. I dag er der ofte pladsmangel og menighedsrådet har opsat højtalere på kirkens ydermur, til dem som ikke får plads indenfor. Fra 1750 har Venø Kirkes præst haft til opgave at undervise øens børn, en ordning, som først blev ophævet i 2004, da Struer Kommune lukkede den lille skole. Læs mere om kirken og dens historie.

Foto: Tommy Hansen, Wikimedia Commons

3. Den ældste

Kryptkirken i Vor Frue Kirke i Aarhus siges at være Nordeuropas ældste kirkerum i brug. Længe vidste aarhusianerne ikke, at deres gamle Vor Frue Kirke gemte på denne perle fra en svunden tid. I forbindelse med en renovering i 1955, dukkede den oprindelige kirke op under gulvet. Kirken er viet til Sankt Nikolaj og fungerede som Aarhus Stifts første domkirke. Den blev bygget midt i 1000-tallet og udbygget allerede i 1080. Kryptkirken blev i 1950´erne sat i stand og bruges nu som kirkerum ved mindre gudstjenester. Der er i dag adgang til kryptkirken fra kirkeskibet i Vor Frue Kirke. Besøg Vor Frue Kirkes hjemmeside, hvor du kan læse mere om Kryptkirken.

Foto: Per Rasmussen

4. Den yngste

Helligtrekongers Kirke i Vallensbæk Sogn blev indviet den 28. oktober 2012, og den er indtil videre Danmarks nyeste. Kirken blev bygget fordi sognets anden kirke var blevet for lille. Helligtrekongers Kirke består af to sammensatte cylindriske bygningsdele: En indre rotunde i hvidkalket murværk, som indeholder kirkerummet. Og en lavere, men større ydre cylinder med en glasfacade. Denne indeholder sideskibe, våbenhus, sakristi og øvrige rum. Se mere på kirkens hjemmeside.

Foto: Helligtrekongers Kirke

5. Den længste

Aarhus Domkirke måler hele 93 meter, og er Danmarks længste. Kirken kan også bryste sig af landets højeste kirketårn og Danmarks største kalkmaleri på 220 kvadratmeter. Det viser blandt andet Sankt Clemens, som er de søfarendes helgen og siden år 926 skytshelgen for Aarhus by. Se en video om domkirken på kirkens hjemmeside.

Foto: Per Rasmussen

6. Den runde

Østerlars Kirke på Bornholm er den største og ældste af Danmarks syv rundkirker. Middelalderens rundkirker blev formentlig bygget med forbillede i rotunden i Gravkirken i Jerusalem. Kirken, som siges at være bygget over Jesus´ grav, inspirerede korsfarere og pilgrimme fra hele Europa til opførelse af rundkirker og runde gravmæler. Østerlars Kirke menes at være opført midt i 1100-tallet. Det runde kirkeskib er 17 meter i diameter og er bygget omkring en midterpille med kalkmalerier af Jesus´ fødsel og liv. Læs mere om rundkirken og se flere billeder på kirkens egen hjemmeside.

Foto: Jan Kronsell, Wikimedia Commons

7. Den høje

Det snoede kirketårn med det gyldne spir på Vor Frelser Kirke i København er ikke landets højeste, men formentlig det smukkeste. ”Ingen tårne i Danmark  måler sig i skønhed med Frelsertårnet, når aftensolen får forgyldningerne til at stråle som en ildtunge” skrev tårnets arkitekt, Thurah i sin dagbog. Frelsertårnet står stadig som et vartegn over København. Bestiger man tårnet for at ”klappe kuglen”, det gyldne spir, der er udformet som jordkloden, hvorpå Kristus står med opstandelsens sejrfane, skal man også unde sig en tur i kirken, som regnes for at være Danmarks skønneste barokkirke. Se mere på Vor Frelsers Kirkes hjemmeside

Foto: Ib Rasmussen, Wikimedia Commons

8. Den kanoniske

Hover Kirke ved Ringkøbing er optaget i Den danske Kulturkanon. Kirken er fra 1100-tallet og en Danmarks ældste stenkirker. Med Kulturkanons ord: En sublim repræsentant for den klassiske danske landsbykirke, som er del af det danske kulturlandskab, en umistelig del af den danske bygningskultur. Et vartegn for Danmark, som vi kender det. Kend din kirkekulturkanon og læs mere om Hover Kirke på dens hjemmeside.

Foto: Inge-Dorthe Kaasgaard, Wikimedia Commons

9. Den kongelige

Roskilde Domkirke står på UNESCOs liste over Verdens Kulturarv. Kirkens særlige plads i kulturarven skyldes blandt andet, at den siden 1400-tallet har været de kongeliges foretrukne gravkirke. Tyve konger og sytten dronninger har deres sidste hvilested i kirkens gravkapeller. Kirken er gang på gang blevet ombygget og udbygget. Den vidner derfor med sine mange stilarter og kunstværker om århundreders danmarks- og kulturhistorie. Besøg Roskilde Domkirkes hjemmeside.

Foto: Mariusz Paździora, Wikimedia Commons

10. Den femtårnede

I Kalundborg ligger Danmarks eneste femtårnede kirke, Vor Frue Kirke, som efter sigende også er den eneste af sin slags i hele Nordeuropa. Kirken blev sandsynligvis bygget i første halvdel af 1200-tallet for enten Esbern Snare eller hans datter Ingeborg. Den unikke kirke er opført over en grundplan i form af et græsk kors. Over korsmidten står et 44 meter højt firesidet tårn på fire granitsøjler. Over hver af de fire korsarme står et ottesidet tårn, som alle er cirka 10 meter lavere end midtertårnet. Kirkens opbygning er inspireret af "Det himmelske Jerusalem", hvor Gud og mennesker ifølge Bibelen skal bo sammen ved tidernes ende. I Middelalderen forestillede man sig nemlig Det himmelske Jerusalem som en befæstet by med fem tårne. Læs mere om kirken på dens hjemmeside.

Foto: Arnold Mikkelsen