Fortsæt til hovedindholdet

Ferietid er vejkirketid

Kongemord, forlis, runesten og kunst. De danske kirker rundt om i landet er fyldt med kulturarv, smuk arkitektur og ikke mindst masser af gode historier. Vi har samlet syv vejkirker med syv gode historier til en perfekt ferieaktivitet. 

Tryk på pilen i billedgalleriet herunder for at se alle kirker.

Vejkirke - Grundtvigs Kirke


1. Grundtvigs Kirke, København

Tre generationer af Klint har været med til at skabe den storslåede bygning til Grundtvigs minde, der stod færdig i 1940. Her blev den sidste af de 5 mio. håndslebne mursten lagt, der bl.a. gør kirken velbesøgt af både arkitektstuderende og murerlærlinge. 

Inspirationen fra den klassiske landsbykirke med et vingesus fra katedralen, vidner om arven fra den gamles tankegods: at livet både kan rumme det folkelige og det guddommelige. Her er højt til loftet med plads til både krop, ånd og sjæl - og at sige 'dejlige ting', som Grundtvig selv udtrykte det i salmen ’Kirken den er et gammelt hus’. 

Nu er Grundtvigs Kirke efterhånden selv et gammelt hus, som stadig står på Bispebjerg i København NV med det imponerende tårn, der rækker 49 meter mod himlen. 

Udsigten over København kan nydes og tårnet besøges efter aftale. 

FIND FLERE vejkirker på Kirkefondets hjemmeside her

Foto: Grundtvigs Kirke

Foto: Benny Grey Schuster © copydanbilleder.dk 2017


2. Christianskirken, Fredericia  


Syltetøjsglas med hestedele og kongelige gobeliner – måske er det én af de to ting, der først falder dig ind, når du hører navnet Bjørn Nørgaard.

Kunstneren, der er født i 1947, spænder vidt og har bl.a. også lavet smuk kirkekunst til Christianskirken i Fredericia. ’Du skal elske din fjende’ er temaet over de 24 smukke glasrelieffer, der dekorerer korvæggen i kirken. 12 med temaer fra Det Gamle Testamente og 12 med temaer fra Det Nye Testamente.

Bjergtaget er det ord Provst Børge Munk Povlsen benytter, når han skal  beskrive, hvordan menigheden i kirken tog imod udsmykningen, der blev indviet i 2007. 

Er man interesseret i nyere kirkekunst, og ikke mindst Bjørn Nørgaard, er Christianskirken derfor bestemt et besøg værd.  

FIND FLERE vejkirker på Kirkefondets hjemmeside her 

Foto: Benny Grey Schuster © copydanbilleder.dk 2017

Viborg Domkirke - vejkirke


3. Viborg Domkirke


En novemberdag i 1286 bliver et lig iklædt rødt silke og lagt i en blykiste med et prægtigt sværd ved siden. 

Liget er ikke en almindelig viborgenser, men selveste kongen, der er blevet myrdet i den nærliggende Finderup Lade. Kongen er Erik Klipping og en stor, sort sten ligger i dag ved knæfaldet i Domkirken og vidner om det sted, hvor han blev stedt til hvile efter det brutale mord, der stadig er et af  Danmarkshistoriens store mordgåder. 

Den gamle domkirke byder på lidt af hvert: historier om kongelige magtkampe, en hellig kilde og smukke moderne kalkmalerier af Joakim Skovgaard.

Og så rummer den masser af Reformationshistorie, da Viborg var springende punkt for reformationen i Danmark pga. reformatoren Hans Tausen, der var præst i byen.

FIND FLERE vejkirker på Kirkefondets hjemmeside her

Harboøre Kirke - vejkirke


4. Harboøre Kirke

Kører du fra nord mod syd ad Harboøre Tange, dukker en fin, hvid landsbykirke op i horisonten. Her ligger den lille kirke beskyttet fra blæst, sand og ikke mindst det hav, der gennem tiden har givet, men i høj grad også taget, og som har været hverdag for folkene i hjørnet i vest.

Det vidner kirkegården om, der rummer et utal af historier om livet på havet og ånden fra Pastor Moe, en vækkelsens mand, der fik byens kirkeliv på landkortet.

Den store Liløresten på kirkegården fortæller om drukneulykken i 1897, hvor 12 redningsmænd mistede livet. Et hårdt slag for den lille by, der fire år tidligere havde mistet 26 mænd i en drukneulykke, der gjorde et utal af byens børn faderløse.

Ved begravelsen holdt Moe, den tidligere sognepræst, en tale, der skabte stor forargelse i hele landet, fordi han her fordømte de vantro blandt de omkomne.

Udover den store vækkelsesfortælling rummer kirkegården bl.a. et gravsted for tre af de fem sømænd, der forliste med den russiske fregat Alexander Nevsky, der havde selveste zarsønnen ombord samt en mindesten for ukendte sømænd med teksten:

'Tavse og ukendte kom de til land; deres navne dog vides på evigheds strand.'  

FIND FLERE vejkirker på Kirkefondets hjemmeside her

Hune Kirke - vejkirke


5. Hune Kirke


I Vatikanstatens store arkiv ligger et brev, der af alle steder i den store, vide verden, omhandler den lille, nordjyske landsbykirke i Hune. Brevet er dateret til 1489 og fortæller, at den lille kirke er indviet til Jomfru Maria og derfor kan bære titel af Vor Frue Kirke.

Sådan er der dog ikke mange, der omtaler kirken i det sandblæste sogn, hvor man gennem tiden har haft større udfordringer med, at den fine gamle kirke ikke skulle ende som dens tilsandede søster på toppen af Danmark.

Den oprindelige kirke blev opført omkring 1100 og rummer derfor masser af smuk, gammel kirkekunst, men også Vendsyssels største runesten til minde om Runeulf den Rådsnilde, der er placeret i våbenhuset i ly for vejr, vind og sand.

Og så rummer den fine kirke en gåde – nemlig gåden om, hvad der står på gravstenen indsat i gavlen. Stenen er prydet med et kors og fra romansk tid, men det er endnu ikke lykkedes nogen at tyde den gamle inskription. 

FIND FLERE vejkirker på Kirkefondets hjemmeside her

Foto: Hune Kirke

Hunseby Kirke


6. Hunseby Kirke


Synes du julegudstjenesten d. 24. december er den vigtigste i kirkeåret, kan du sende en lille tanke til salige Pastor Gude. Juleaften 1851, åbnede Pastor Gude dørene til julegudstjeneste i Hunseby kirke på Lolland. Den første af sin slags, da kirkens officielle julefejring var d. 25. december.

Det siges, at Hunseby kirke det første år var fyldt, og at pastoren det andet år var nødt til at prædike for åbne døre, da de fremmødte umuligt kunne være i kirken. En tradition var opstået. Dog blev juleaftensdag ikke officiel gudstjenestedag i folkekirken før 1992, hvor kirken fik ny alterbog.

Hunseby kirke menes, at være én af de ældste i Danmark og kan dateres helt tilbage til 1100-tallet.

'Eggert Christopher Knuth og hustru Søster Lærke' står der skrevet på våbenskjoldet på den barokke altertavle. Våbenskjoldet vidner om, at kirken fra slutningen af 1600-tallet fungerede som kirke for greven af Knuthenborg Slot, hvilket familiegravstedet for familien Knuth også minder om.

På kirkens vestlige mur hænger kæmpen Kong Huns´ hoved, der i følge et sagn skulle være den, der har lagt navn til den lille Hunseby. 

FIND FLERE vejkirker på Kirkefondets hjemmeside her

Foto: Hunseby Kirke


7. Gjøl Kirke


Mester Göti, Erin, Bondo, Osmond og Ketalog. Selvom navnene måske mest minder om de små hobbitter fra Tolkiens 'Ringenes Herre', er det alle navne, der er hugget ind i våbenhusets loft i landsbykirken i Gjøl. Byen, der er kendt for sine små troldefigurer.

Navnene vidner dog ingenlunde om hobbitter, men om den Mester Göti fra Gotland, der omkring 1130 var kirkens bygherre, mens de andre navne højst sandsynligt er navnene på kongens betroede i området.

Går man rundt i kirken, kan man følge små spor af bygherrens arbejde, der i granitstenene har hugget små bibelinspirerede billeder. Som noget særligt, har Mester Göti også hugget sit eget portræt. Bygherren har højst sandsynligt været meget stolt af den lille paradiskirke. Paradiskirke er en betegnelse for den romanske byggekunst Mester Göti anvendte med stærke referencer, der går igen over alt i bygningen: at Jesus' død på korset blev en genåbning af paradiset for alle mennesker og at man ved at gå ind i kirken, træder ind i det genåbnede paradis.

Kirken indeholder også en kostbar altertavle, der muligvis er kommet til Gjøl fra Børglum kloster. Dette for at blive skjult fra oprørslederen Skipper Clement, der under Grevens fejde i 1500-tallet ledte bondeoprøret, som blandt andet hærgede klostre og herregårde.

Og synes du kirkens navn virker bekendt, kan det være fordi den er statist i en anden kendt historie, nemlig Hans Kirks 'Fiskerne'.

FIND FLERE vejkirker på Kirkefondets hjemmeside her

Foto: Wikimedia Commons / © 2009 by Tomasz Sienicki