Fortsæt til hovedindholdet

Folkekirken i udlandet

Danskerne rejser meget og mange bosætter sig for en kortere eller længere periode i udlandet. Derfor er folkekirken også tilstede mange steder uden for Danmarks grænser. For mange udlandsdanskere bliver den danske kirke et naturligt samlingspunkt og frirum midt i alt det nye.
 

Folkekirken har 48 danske sømands- og udlandskirker spredt ud over hele verden. De danske kirker ligger i storbyer, hvor mange danskere er bosat, i havnebyer med stort dansk skibsanløb og i Sydslesvig, som har et stort dansk mindretal. Kirkerne findes i både Europa, Asien, Australien, USA, Canada, Argentina, Jerusalem, Kina og Sydslesvig. Kirkerne har danske medarbejdere.

Danske kirker i udlandet bliver et samlingssted for danskere, som er udstationeret eller bosat langt hjemmefra.

Der arrangeres jævnligt gudstjenester i de danske sømands- og udlandskirker.

Nogle udlandskirker har også danskundervisning for børn og voksne. 

Mange af de danske kirker i udlandet har til huse i smukke, gamle bygninger. Her er det den danske kirke i London.

Kulturarrangementer for børn og voksne er en stor del af arbejdet i mange af de danske udlandskirker.

Mange af kirkerne har også en lille butik eller slikkiosk til de udlandsdanskere, der savner danske lækkerier.

Et sted at mødes

De danske kirker i udlandet danner rammerne for et kirkeligt fællesskab uden for Danmark. Der bliver arrangeret gudstjenester, kulturarrangementer, sprogundervisning og sociale arrangementer. Og så er kirkerne et sted, hvor man som dansker altid kan henvende sig, hvis man har brug for en hjælpende hånd. I mange udlandskirker er julemarkedet årets højdepunkt. De store julemarkeder forberedes gennem hele året og samler danskerne om danske traditioner op mod jul. Markederne sikrer også nødvendig driftskapital til kirken.

Dåb og bryllup i udlandet

Bryllup i Paris eller barnedåb i New York? Som dansker bevarer man sit medlemskab af folkekirken, selvom man flytter til udlandet. Det betyder, at man stadig kan få sine børn døbt, konfirmeret, blive gift eller begravet ved den kirke, man hørte til inden man flyttede. Men danskere har også mulighed for kirkelig betjening i en af folkekirkens sømands- og udlandskirker.

Udlandskirkerne har danske medarbejdere

Ved de Danske Sømands- og Udlandskirker arbejder danske præster. I en række storbyer har kirkerne også ansat ungdomsrådgivere eller juniorassistenter til at støtte unge danskere i byen, hjælpe med praktisk arbejde og holde kontakt til det danske netværk. 

Det er organisationen Danske Sømands- og Udlandskirker, DSUK, som varetager folkekirkens arbejde i udlandet. 

Find mere information hos DSUK