Folk&kirke #10 handler om mørket – om at turde gå ind i det og se, hvad vi så får øje på. Det ultimative mørke – måske? – er døden. Tør du tale om den?
Har du taget stilling til, hvad der skal ske, den dag du dør?
Når vi taler om døden, om hvad vi håber og tror, og hvad vi er bange for, så skærper vi sansen for det liv, vi skal leve nu!
Derfor er emnet døden oplagt at tale om i forbindelse med mørke. Sæt fokus på døden ved at samtale om den over et glas vin godt krydret med musik, sang og gode ord.
Vi har lavet salonaften om døden og deler her vores overvejelser og aftenens program.
Samtalesalonen kan sagtens ligge i kirken, og det er nok også det mest oplagte. Dog ser vi også en fordel i at placere samtalen og salonen et andet sted udenfor det kirkelige rum, men med præsten som tydelig vært.
I samskabelsen med en anden kulturinstitution sker der noget med det særligt kristne tema, som gør berøringsangsten og dørtærsklen mindre for folk. Selv har vi samarbejdet meget frugtbart med Teatret Riddersalen på Frederiksberg, og valgte derfor at placere salonen på selve teatret for at skabe en mere fri ”salonstemning”. Dér i teatermørket kan det være lettere at få modet til at finde ordene om død, sorg og tab, der ellers kan virke så store i kirkens rum. Samtidig får teatret også øje på den særegenhed, som kirken og præsten har, når vi sætter ord på det store og det mørke.
Ved små runde caféborde med røde lamper er der en særlig dekadent stemning, som kun en teatersal kan give. Vi fik placeret en såkaldt teaterkiste på scenen, som have en sprække i låget, så det lignede en postkassesprække. Sådan en kiste vækker opsigt, når folk kommer ind – det er en ægte ”talk about”. Alle fik et stykke papir, hvorpå de under aftenen kunne tænke over, hvad de ville svare, og til slut lagde de deres anonyme svar i kisten. Spørgsmålet var: ”Hvilket minde vil du tage med dig for evigt”.
Efter velkomst og sang ved en af teatrets faste skuespillere, Daimi, introducerede vi præster døden som tema og beskrev, hvorfor det er så vigtigt, at vi får talt om den, mens vi er varme og kan mærke blodet summe i årene.
Forinden havde vi prikket nogle bordformænd, som skulle være opmærksomme på, at alle fik ordet, og at der var et nyt spørgsmål i gang minimum hvert 10. minut. Vi selv fungerede som facilitatorer, som gik rundt og lyttede til samtalerne og stod på den måde til rådighed.
Værterne var os – to præster – og Riddersalens teaterchef Piet Bertelsen.
Tidsplan:
18.30: Ankomst og seating ved femmandsborde. Det er fint at sidde med mennesker, som man kender.
19.00: Velkomst ved teaterchefen
19.05: Daimi synger og reciterer Noget om kraft af Halfdan Rasmussen - alternativt: Syng den som fællessang.
19.15: Introduktion til samtalen omkring borde via de 15 spørgekort ved præsterne
19.30: Samtale i 70 minutter ved bordene faciliteret af præsterne. Spørgsmålene bliver lagt i en bunke på bordet – man skriftes til at trække et.
20.40 Afrunding og opsummering
20.50 Daimi synger Benny Andersen Mørkets sang - alternativt: Syng den som fællessang
20.55 Træk fra kisten: ”Hvilket minde tager du med dig for evigt?”
Læg en bunke af folk&kirke frem og giv deltagerne et eksemplar med hjem.