Fortsæt til hovedindholdet

Bøger om mørket i og omkring mennesker

Ressourcebank - mørke
Af biblioteksleder Jesper Bertelsen i samarbejde med Biblioteksvagten

Skønlitteraturen gør det muligt at prøve andres liv af. Du kan være en psykopatisk massemorder for en tid, sejle ind i Afrikas mørke, du kan blive Batman, få en depression eller sidde i kz-lejr. Du kan mærke de andres mørke. Og på den måde måske komme tættere på dit eget?

Her er otte fremragende bøger om mørket i og omkring mennesker.

1. Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll og Mr. Hyde

Den berømte bog ’Dr. Jekyll og Mr. Hyde’ er en kortroman fra 1886 og handler om den gode, rare og respektable læge dr. Jekyll og hans absolutte modsætning, den samvittighedsløse morder mr. Hyde – og om relation mellem dem. Den er dramatiseret og filmatiseret et utal af gange. 

2. Joseph Conrads: Mørkets Hjerte

Romanen fra 1902 foregår i det daværende Belgisk Congo. Den udspiller sig under en sejllads dybt ind i den afrikanske jungle og er samtidig undersøgelse af mørket i mennesket. Englænderen Marlow skal fragte elfenben ned ad Congofloden, og samtidig sørge for at få bragt den berygtede elfenbenshandler Kurtz tilbage til civilisationen. Romanen er en klassiker og desuden forlæg for Francis Coppolas film Apocalypse Now, der overfører tematikken og handlingen til Vietnamkrigen.

3. Dostojevskij: Forbrydelse og Straf

Ingen kender det allermørkeste af mennesket som den russiske forfatter Fjodor Dostojevskij. ’Forbrydelse og straf’, der er fra 1884 og som senest er nyoversat på dansk i 2003, handler om den fattige student Raskolnikov, der slår en pantelånerske ihjel og martres af sin dårlige samvittighed. Andre mørke romaner fra Dostojevskijs hånd er Idioten, Brødrene Karamazov og Kældermennesket.

4. Frank Millers: Nattens Ridder vender tilbage

Nattens ridder vender tilbage er en Batmantegneserie, hvor tematikkerne er akkompagneret af et visuelt mørke med tegninger indhyllet i nattens mørkeblå, grå og sorte farver. Det er historien om en pensioneret og aldrende Batman der vender tilbage en sidste gang for at kæmpe mod forbrydere og samfundets råddenskab. Men hvornår bliver der tale om selvtægt? Snart er Batman lovløs, og der er fuld hammer på depression, dæmoni, aggression og traumer generelt.

5. Imre Kertesz: De skæbneløse

Romanen handler om en jødisk familie i Budapest under 2. verdenskrig. Fortælleren er den 15-årige gymnasieelev, der først bliver sendt til Auschwitz og senere til Buchenwald. Imre Kertesz vandt Nobels Fredspris for De skæbneløse i 2002.

Og nu vi er i gang med koncentrationslejrene, er der også tegneserien ’Maus’ af Art Spiegelman, hvor jøderne er tegnet som mus, tyskerne som katte, og polakkerne som svin. 

6. Olga Tokarczuk: Kør din plov over de dødes knogler

Den polske forfatter Olga Tokarczuk fik i 2018 Nobelprisen i litteratur for sit forfatterskab. Hun bevæger sig i temaer som ondskab, menneskets natur og naturen selv. Dagens hus, nattens hus er også et godt bud på en roman, der gør os klogere på mørket.

7. Linda Brostrøm: Velkommen til Amerika

Linda Broström er måske mest kendt som Karl Ove Knausgaards ekskone, som han bl.a. skriver om i Min kamp, men hun er også selv en markant forfatter. Velkommen til Amerika handler om psykisk sygdom, og selvom den 11-årige jegfortæller i bogen ifølge sin mor kommer fra ”en lys familie”, er lyset ikke positivt i bogen; tværtimod skærer det hende i øjnene.

8. Maren Uthaug: En lykkelig slutning

Man skal være en modig forfatter for at turde skrive en bog om en nekrofil bedemand. Det er Maren Uthaug, og hun blev belønnet med Læsernes bogpris 2020 for indsatsen. I romanen beskriver hun de dødes betydning for de levende gennem en lang slægtsrække af bedemænd.