Klik på afspilleren ovenfor, og se dagens julekalender afsnit.
Ønsker du at se filmen tekstet, kan du gøre det ved at trykke på CC-ikonet i afspilleren.
I begyndelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. Han var i begyndelsen hos Gud. Alt blev til ved ham, og uden ham blev intet til af det, som er. I ham var liv, og livet var menneskers lys. Og lyset skinner i mørket, og mørket greb det ikke.
Johannes Evangeliet kapitel 1 vers 1-5
er en dansk portrætmaler der maler i en nyrealistisk og Rembrandt-agtig stil.
Han havde et ophold på Kunsthøjskolen i Holbæk 1991, men er ellers selvlært. Blandt hans værker er to fotorealistiske portrætter af dronning Margrethe 2. og et af kronprins Frederik. Kluges andre portrætter er af hans farmor, af skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller, Københavns biskop Erik Norman Svendsen og forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (2011); den sidstnævnte til den permanente samling på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot.
Thomas Kluges portræt af den kongelige familie med titlen "Kongehuset" (2013) er det første kongelige familieportræt i Danmark siden Laurits Tuxens "Fredensborgbillede", der viser Christian 9. og Dronning Louise med deres familie fra 1880'erne. "Kongehuset" blev skabt over fire år og portrætterer Regentparret med deres sønner, svigerdøtre og børnebørn i Havesalen på Fredensborg Slot. Den kongelige familie er således portrætteret samme sted som i Tuxens "Fredensborgbillede", ligesom rokokosofaen, som Regentparret sidder i, er den samme som er afbilledet på Tuxens maleri fra 1880'erne.
I portrætterne benytter Kluge sig af af dramatisk lyssætning sikkert inspireret af Caravaggio. Traditionen fra pittura metafisica og kunstnere som Edward Hopper, Odd Nerdrum og Eric Fischl har haft betydning for Kluge,og hans billeder er sammenlignet med den fotorealistiske tradition hos Niels Strøbek og Jørgen Boberg. Han har stået i modsætning til "moderne" kunst og visse af hans billeder er ironiske kommentarer til denne kunst.
Præst og kunstanmelder Troels Laursen tager os med til forstæder, små byer og alternative kirkerum i fængsler, hospicer og hospitaler, der alle gemmer på kirkekunst. Værker, som kan fortælle historien om, at Glæden - findes mange steder.
Klik på filmen, hvis du vil se en kort introduktion til serien.