Tilgivelsen er vigtig for skuespilleren Bodil Jørgensen, som i 2014 fik spørgsmålet om tilgivelse særligt tæt på, da hun var udsat for en alvorlig ulykke under en filmoptagelse.
Ulykken skete, da Bodil Jørgensen faldt af en traktor og efterfølgende blev ramt af den. Den folkekære skuespiller fik brud på bækkenet, brækkede samtlige ribben og begge kraveben, og hendes lunger klappede sammen og både nyrer og lever blev perforeret.
Efter ulykken, som efterlod Bodil Jørgensen med fysiske mén, var der nogle mennesker, hun skulle tilgive. Det har hun gjort.
- Hvis jeg bed mig fast i vreden, ville den lukke mig inde i min egen forfængelighed. Men de kræfter, der skal til for at tilgive, finder vi i nogle tilfælde kun hos Gud, fordi han forstår og tilgiver alt. Vi gør det, så godt vi kan, og resten er op til ham. Men vi bruger for mange kræfter på at se ned på hinanden, også fra politisk hold, og det kan vi simpelthen ikke tillade os. Det er ikke Kristi budskab, siger hun.
Ulykken var hård for både skuespilleren og hendes mand og tre børn, og vejen til tilgivelse var heller ikke let, fortæller Bodil Jørgensen
- Det afskar mig fra min familie i meget lang tid, og det udsatte dem for stor sorg, fare og frygt. Det var svært at finde ud af, hvad der egentlig skete. Og var der nogen, der havde en skyld i det? Og kunne jeg tilgive det? spørger Bodil Jørgensen i videoen, du kan se herover.
- Den nåde, du oplever ved at tilgive nogen, er så stor, at det andet lille regnskab ikke har nogen betydning. Du bliver fritaget og frigjort, siger hun også i videoen.
Når mennesker afviser al kristendommens snak om tilgivelse og nåde under henvisning til, at de ”da ikke har gjort noget”, kalder Bodil Jørgensen det ”psykologisnak” eller ”regnskabstænkning”.
Hvorfor er fællesskab vigtigt? Hvad er et godt fællesskab? Og hvad sker der, når fællesskabet forsvinder? Læs temaet om fællesskab her.
Håbet kan komme af troen eller blive givet til os af et andet menneske eller det store fællesskab. Læs mere om håb - både det lille og det store - her.
Her kan du læse mere om afskeden, både den gode og den svære, om at bevare livet i døden, og hvad vi siger til hinanden - eller ikke siger.