Vi skal tage børns sorg alvorligt
Præst har sin hundehvalp med i kirken, når hun holder en særlig Allehelgensgudstjeneste for børn, der har mistet.
Ulla Abildtrup
Helena Hauge er sognepræst ved Davids Kirke i København og inviterer i år til en særlig Allehelgensgudstjeneste for børn, der har mistet en, de holdt af.
- Der er ikke så meget fokus på børns sorg. Vi er så bange for, at vores børn skal blive kede af det, og vil hellere prøve at skabe en hyggelig stemning end at tale om mormors død henover aftensmaden. Men børnene er jo kede af det, og de har brug for at blive taget alvorligt, siger Helena Hauge.
- Kirken kan sætte deres tab ind i en ramme, som kan rumme børnenes sorg, hvad enten det er et kæledyr, der er blevet kørt ned, eller en skolekammerat eller et nært familiemedlem, der er død, mener præsten.
Hundehvalp gør det svære lidt lettere
Helene Hauge tager familiens hundehvalp med til gudstjenesten:
- Jeg fortæller børnene om det at miste med udgangspunkt i Futte. Han har mistet sine forældre og sine søskende, og selvom de ikke er døde, er Futte ikke længere sammen med dem. Han peb af savn i begyndelsen, da han kom til vores hjem, men nu er han glad for livet igen. Han kan lide at gå ture og elsker at lege. Jeg tror, at børn i sorg kan spejle sig i Futtes historie, og at han kan gøre noget, der er svært, lidt lettere, siger Helena Hauge.
Når børnene kommer til Allehelgengudstjenesten i Davids Kirke søndag den 1. november, får de et stykke papir og en kuglepen, så de kan skrive navnet på den, de har mistet. De får også mulighed for at hilse på Futte og tænde et fyrfadslys for deres døde.
- Vi er i storbyen og har ikke en kirkegård rundt om, så vi placerer nogle aflange altankasser midt i kirken, så de tilsammen danner et kors. I kasserne har vi strøget sand, hvor børnene kan sætte deres lys. Børn har brug for at gøre noget konkret – at tænde et lys for bedstefar for eksempel. Det giver fred, og så er lys beroligende at se på, mener Helena Hauge.
LÆS MERE: Allehelgen - Sådan blev den lille helligdag til en stor højtid i Danmark
Salmer i øjenhøjde
Salmerne til gudstjenesten er også omhyggeligt valgt, så de er i øjenhøjde med børnene:
- Vi skal synge ’Du som har tændt millioner af stjerner’, ’Jeg ved en lærkerede’, ’I skovens dybe stille ro’ og ’Dejlig er Jorden’, som både bruges til begravelser, og når vi går rundt om juletræet. Det er salmer, som de fleste børn kan, og som er vemodige uden at blive for tunge, forklarer præsten.
Til gudstjenesten læser hun også de navne op, som børnene har skrevet, og efter en halv time er det hele slut, og børnene får lov at vælge hver deres mindesten:
- Vi har købt nogle flotte sten i forskellige farver og former, som børnene kan have i lommen og røre ved, når de tænker på den, de savner, uden at andre i for eksempel skolen lægger mærke til det. Sorg kan have mange udtryk, og vi skal kunne rumme dem alle, siger Helena Hauge.
Gudstjenesten er i Davids Kirke Allehelgensdag søndag den 1. november kl. 14. Den er målrettet børn i alderen 5-12 år og deres familie.
LÆS MERE: Allehelgenstraditioner