Fortsæt til hovedindholdet
8. februar 2018

Udsatte mennesker er et fælles ansvar

Netværkskonference etablerer lokalt samarbejde mellem kirker og kommuner om indsats for sårbare mennesker. 

Borgmestre, rådmænd, socialchefer, præster og provster lagde planer for samarbejde om socialt arbejde i deres kommuner på netværkskonferencen Fælles om det sociale. Foto: Lars Salomonsen

Irene Nørgaard

Ansvaret for udsatte og sårbare mennesker skal ikke længere blot være et kommunalt anliggende. Fremover skal kirken, de kirkelige organisationer og kommunerne være fælles om det. Det mener biskoppen i Aarhus Stift, Henrik Wigh-Poulsen, og derfor mødtes 175 fra stiftets ti kommuner og provstier til netværkskonference, ”Fælles om det sociale ansvar” på Aarhus Rådhus i slutningen af januar.

- Vi, kirken og kommunen, kommer fra hver vores verden, men fælles for os er, at vi gerne vil hjælpe dem, der har behov for det. Derfor bør vi finde hinanden og bruge hinandens styrker i et samarbejde i stedet for at arbejde hver for sig, sagde Henrik Wigh-Poulsen på konferencen.

LÆS MERE: Samarbejde mellem kirke og kommune styrker lokalområdet

Aarhus-initiativ kan gøres nationalt

Både i kirkelige og kommunale kredse blev konferencen set som banebrydende. Blandt andet sagde kirkeminister Mette Bock:

- Det er dejligt, at folkekirken er klar til at tage bolden op. For kirken ser mennesker, og kommunen ser borgere, og hvor kirken giver rum for det uformelle møde, udgør det offentlige i højere grad den lovbundne og systematiske tilgang, hvor hjælpen ofte ikke aktiveres, før det er gået galt.

Ministeren vil følge initiativet fra Aarhus det næste år, og ser mulighed for, at det breder sig til resten af landet:

- Initiativet fra Aarhus kan sagtens gøres nationalt, men det er vigtigt for mig at sige, at den slags virker bedst, når der kommer nedefra. Det man gør på én måde her i Aarhus, vil man måske gøre på en anden måde på Lolland-Falster, sagde Mette Bock.

LÆS MERE: Kirken og kommuner samarbejder om flygtninge og konfirmander 

Udsatte børnefamilier og enlige mænd

Inden konferencen sluttede, havde hvert enkelt bord med deltagere fra samme kommune indgået enten helt konkrete samarbejdsaftaler eller aftalt at mødes igen.

I Horsens kommune lagde præster og kommunalfolk planer om at samarbejde om støtte til udsatte børnefamilier. I Norddjurs er det de enlige mænd, som man vil gå sammen om at hjælpe, mens et nærmere samarbejde mellem hjemmeplejen og præsterne kommer på dagsordenen i Favrskov Kommune.

Idemanden bag det hele, Henrik Wigh-Poulsen havde netop håbet på konkrete aftaler:

- Jeg har været meget tilfreds med den virkelyst og det engagement, deltagerene har vist. Med masser af gode samtaler ved bordene. Nu håber jeg, at deltagerne holder hinanden op på, at samarbejdet ikke ender der, så at vi, når vi mødes igen om et år kan høre om resultaterne fra hvert lokalområde og høste af hinandens erfaringer.

FAKTA