Trosprogrammer på DR under forandring
Der kommer til at ske ændringer med DR’s programmer om tro efter nytår, så de bliver tidssvarende. Er der støv, der skal bankes af, spørger kulturdirektøren.
Nanna Rønnov Johansen
DR har for nylig meddelt, at seere og lyttere fra årsskiftet kan se frem til mere plads til trosstof. Hele søndag formiddag på P1 kommer til at indeholde programmer om tro, eksistens og religion, og på tv-fronten bliver der arbejdet med at udvikle og styrke formidlingen af det kirkelige stof.
Selvom detaljerne for de konkrete programmer ikke er helt på plads endnu, kan DR dog fortælle, at gudstjenesten og morgenandagten med sikkerhed fortsætter.
- Jeg har svært ved at forestille mig, også på lang sigt, at der ikke er gudstjenester på en stor public service-institution som DR, siger Henrik Bo Nielsen, der er DR’s direktør for Kultur, Børn og Unge.
LÆS MERE: DR går ind i liturgisamtalen
Gudstjenestedækningen under lup
Hvordan gudstjenesteudsendelserne helt præcis kommer til at se ud efter nytår, står dog stadig åbent. Det skyldes, at DR er gået i gang med at undersøge, hvordan de bedst kan formidle gudstjenesten og generelt skærpe trosstoffet.
- Vi spørger os selv, om den model, vi i dag anvender for en radiotransmitteret gudstjeneste, er tidsvarende. Er der støv, der skal bankes af? Da der i forvejen er en gudstjenestediskussion i folkekirken, synes vi, det er et godt tidspunkt at tage den diskussion på, siger Henrik Bo Nielsen.
Han hentyder til det liturgiarbejde, der i disse år finder sted i folkekirken. Her er alle dele af kirken ved at undersøge, om der er grundlag for at justere i ritualerne for dåb og nadver, gudstjenesten og autorisation.
En del af DR’s undersøgelse er blandt andet, at præster, biskopper og andre repræsentanter fra dansk kirkeliv bliver inviteret til dialogmøder om DR’s måde at dække gudstjenesten.
LÆS MERE: Skal gudstjenesten fornyes?
Trosstof undgik sparekniven
Sidste år besluttede regeringen, at DR skulle beskæres med 20 procent over de næste fem år. Det fik den konsekvens, at DR måtte lave en spareplan, hvor seks tv-kanaler skulle blive til tre, og otte radiokanaler til fem.
Ifølge Henrik Bo Nielsen er der dog ikke planlagt besparelser på trosstoffet:
- Trosstoffet er et lille, men vigtigt område. Og det er en del af vores forpligtelse som samlende kulturinstitution i Danmark, at vi dækker det. Jeg synes ikke, man skal bekymre sig i eventuelle fremtidige sparerunder, om gudstjenesteudsendelserne falder bort. Nu vil vi langtidssikre de her formater og sørge for, at de er i pagt med den verden, vi lever i, og er til glæde for dem, der ser og lytter med, siger Henrik Bo Nielsen.
Ændringer har før givet kritik
I 2011 lød der kritik fra kirkelige stemmer, da Morgenandagten blev flyttet fra FM-kanalen P2 til DAB-kanalen P2 og tv-kanalen DR 2. Det skete som en konsekvens af, at DR måtte afgive P2's FM-frekvens til Radio24syv.
Selvom repræsentanter fra kirken denne gang bliver inddraget i processen for fremtidige ændringer, regner direktøren ikke med, at DR helt undgår kritik.
- Jeg tror, at diskussionerne kommer, og det må de hellere end gerne. Men vi ønsker også at tage debatten på forhånd, og det er derfor, vi mødes med de forskellige repræsentanter nu. Jeg tænker, vi kan blive klogere af at gøre det på den her måde, siger Henrik Bo Nielsen
Nuværende trosprogrammer på DR
I tv:
- Morgenandagten på DR K (mandag til lørdag kl. 08.05-08.25) har i gennemsnit 2.000 seere til hver udsendelse
- Før søndagen på DR K (lørdag kl. 19.45-19.55) har i gennemsnit 36.000 seere til hver udsendelse
- Tv-gudstjeneste på DR K (søndag kl. 14.00-14.45) har i gennemsnit 9.000 seere til hver udsendelse
- Nytårsgudstjenesten på DR 1 (nytårsnat kl. 00.10) havde sidst 563.000 seere
I radioen:
- Morgenandagten på P2 (mandag til lørdag kl. 08.05-08.25) har i gennemsnit 19.000 lyttere til hver udsendelse
- De højere magter på P1 (tirsdag kl. 11.03-12.00) har i gennemsnit 65.000 lyttere til hver udsendelse
- Tidsånd på P1 (torsdag kl. 11.03-12.00) har i gennemsnit 82.000 lyttere til hver udsendelse
- Radiogudstjeneste på P1 (søn- og helligdage kl. 09.54-11.00) har i gennemsnit 52.000 lyttere til hver udsendelse
Seer- og lyttertal er målt i perioden uge 1-40 i 2019.
Kilde: DR Medieforskning