Succes-ungdomsserie retter fokus mod præsten
For få unge kender til muligheden for at tale fortroligt med en præst, når trivslen er under pres, viser rapport. Det skal et samarbejde mellem folkekirken og prisvindende instruktør lave om på.
De unge ved det ikke, men der findes over 2.000 af dem: Præster, som er uddannet i at lytte.
56 procent af de 18-29-årige kender ikke til muligheden for at få en fortrolig og gratis samtale med en præst om personlige problemer. Det kan man læse i rapporten ’Folket og folkekirken 2022’, som Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter står bag.
Filminstruktør: Et oplagt samarbejde
For at gøre de unge opmærksomme på muligheden for at tale med en præst har folkekirken indgået et betalt samarbejde med den prisvindende filminstruktør Jonas Risvig, som står bag serier som ’Salsa’ og ’Da Danmark blev Suspekt’.
I et nyt afsnit af ungdomsserien ZUSA er folkekirken med til at sætte fokus på mental trivsel blandt unge. Da en af seriens hovedpersoner har ondt i livet, hjælper det ham at tale med en præst, som han har fået kontakt til gennem sin studievejleder. Noget som hans venner i serien umiddelbart synes lyder lidt underligt.
Og selvom der måske er et stykke vej fra fest og sjusser til sjælesorgssamtaler, ser seriens skaber samarbejdet med folkekirken som helt oplagt:
- Vi vil gerne give de unge et rum, hvor de får ro til at reflektere, og vi vil også hjælpe dem med at sætte ord på nogle af de problemstillinger, de oplever hver eneste dag - og som er svære at tale med sine forældre om. Det har været et berigende og nærliggende samarbejde, da både folkekirken og holdet bag ZUSA-serien arbejder for det samme, siger Jonas Risvig.
Mangel på uvildige voksne
Det er mødet med en voksen, som lytter uden at ville fikse, der er værdifuldt for de unge. Det mener ungdomspræst i Vejle og studenterpræst på University College Lillebælt Anders Michael Grønfeldt. En stor del af hans arbejde er samtaler med unge mellem 15 og 35 år.
- De har brug for at blive taget alvorligt, men de har ikke et sted at gå hen. Fodboldtræneren har et bestemt mål med den unge, studievejlederen har et andet, og familiemedlemmer kan blive bekymrede eller kede af det, når den unge sætter ord på det, der er svært. Der er mangel på uvildige voksne, siger Anders Michael Grønfeldt.
Samtaler med præsten
- En samtale med en præst er fortrolig, og samtalen er gratis.
- Alle kan henvende sig til præsten – også hvis man ikke tror på noget eller har en anden trosretning.
- Samtalen tager udgangspunkt i det, der fylder hos den unge. Der findes ikke rigtige eller forkerte emner at tale om.
- Målet med en samtale er ikke at ’fikse’, men at lytte til og rumme den unge. Med det lettes lidt af presset fra den unges skuldre.
- Præsten har tavshedspligt, og der føres ikke journal eller lignende.
Modsat hvad mange kunne tro, handler samtalerne med præsten sjældent om religion. Hvad der derimod er helt afgørende for de unge, er, at de kan tale frit uden konsekvenser for deres fremtidige liv. Præsten har nemlig udvidet tavshedspligt, og der føres ikke journal:
- Den tryghed er vigtig, for den har indflydelse på, hvor frit de taler. Det er vigtigt, for alene det at høre sine egne tanker sagt højt, er en vigtig dimension. Noget rykker sig i dem allerede ved det, siger Anders Michael Grønfeldt.
Det nye afsnit af ZUSA har premiere på Youtube mandag den 4. februar kl. 20.00. Se det her.