Stort behov for onlinepræster
Efter et år udvider Sjælesorg på Nettet med frivillige præster og længere åbningstid. Præstechatten er udfordret af mange henvendelser om alt fra overgreb til kærestesorger.
Folkekirkens online præstechat, Sjælesorg på Nettet, fylder ét år. På hjemmesiden sjælesorg.nu kan alle frit chatte anonymt med en præst.
Det første år har der været 3.954 henvendelser i chattens åbningstid, men de fem ansatte præster har kun haft ressourcer til at besvare 2.568 af henvendelserne. Med andre ord har man måtte sige nej til 1.386 henvendelser. Oven i det kommer 5.964 henvendelser uden for åbningstiden
- Da vi startede Sjælesorg på Nettet, var vi meget spændte på, hvordan tjenesten ville blive modtaget, forklarer Pernille Hornum, der er leder af Sjælesorg på Nettet, og fortsætter:
- Vi har været ret overvældede over succesen. Medierne har fra starten været meget interesserede, og henvendelserne på chatten strømmede ind fra første dag. Det er som om, folk bare sad og ventede på, at vi skulle gå i luften.
Frivillige præster skal hjælpe
For at kunne imødekomme de mange henvendelser er Sjælesorg på Nettet ved at indgå kontrakter med en række præster, som frivilligt kommer til at sidde klar ved tasterne. De frivillige vil betyde, at sjælesorg.nu snart kan holde ekstra åbent søndag aften ud over den faste åbningstid der er mandag til torsdag.
- Vi er simpelthen blevet nødt til at have flere præster ved tasterne, så vi kan imødekomme dem, der logger på uden for den aktuelle åbningstid og da succesen er så stor, og vi ikke har kunnet ansætte os ud af det, engagerer vi nu et korps af frivillige.
Overgreb og kærestesorger
Henvendelserne til Sjælesorg på Nettet spænder vidt, fortælle Pernille Hornum:
- Der er rigtig mange, der fortæller om overgreb. Her tror jeg, at anonymiteten er afgørende. Og der er også henvendelser om kærestesorger, tro og tvivl, familiære problemer, ensomhed og andre eksistentielle dilemmaer. I det hele taget tror jeg, folk i dag har brug for et åndehul. Her kan præsterne hjælpe.
Henviser til lokal sognepræst
Chatten er tænkt som et supplement til samtalen med den lokale sognepræst.
- Vi henviser rigtig mange til deres lokale sognepræst, hvor de kan få et længere forløb og gå mere i dybden. På den måde kan den anonyme chattjeneste gøre tærsklen mindre, så flere får talt med deres præst om livets op- og nedture, forklarer Pernille Hornum.
FAKTA
- Sjælesorg betyder omsorg for sjælen og dækker over en gratis fortrolig samtale med en præst.
- Sjælesorg på Nettet blev lanceret den 1. februar 2017 som et treårigt forsøg.
- Fem præster fordelt på tre årsværk er ansat.
- Indsatsen har fået bevilliget 8,3 mio. kr. over tre år .
- Besøg Sjælesorg.nu her.