Fortsæt til hovedindholdet
14. januar 2021

Stor interesse for debat om gudstjenesten

Biskoppernes 'Midtvejskonference' bliver efter corona-forhindringer til startskuddet på en slutspurt i den åbne samtale om folkekirkens gudstjensteform. 450 mødes lørdag online til konference om gudstjenesten. 

Ellen Aagaard Petersen

Skal dåben foregå, som den plejer? Er gudstjenestens sprog forståeligt? Skal den være ens i alle kirker? Og hvad vil de unge have? Det er spørgsmål, som er på programmet til biskoppernes konference lørdag, og interessen for at diskutere folkekirkens gudstjenesteform er ikke druknet i arbejdet med corona-restriktioner i sognene. Det viser deltagelsen, som blev gjort åben for alle interesserede, da konferencen i december blev til en online-begivenhed.

Når de cirka 450 deltagere og medvirkende logger ind lørdag, vil de som først planlagt få fire oplæg til samtale i gruppper, deltage i workshops og overvære en paneldebat. Konferencens fire debatoplæg bliver optaget og kan fra næste uge ses på folkekirken.dk. Den digitale mødeform gør det muligt for alle deltagere løbende at kommentere oplæg og debatindlæg i chatten, så endnu flere kan komme til orde end ved en traditionel konference. Kommentarer fra deltagerne bliver taget med i puljen af bidrag, som biskopperne tager afsæt i, når de skal beslutte, hvad der skal ske efter den åbne samtale om gudstjensten.

Slutspurt i gudstjenestesamtalen

Frem til den 26. marts kan alle sende deres kommentarer og forslag til gudstjenestearbejdet til mailadressen folkekirkensliturgi(at)km.dk. Konferencen kommer derfor til at indlede slutspurten på næsten to års samtaleforløb, som blev skudt i gang i foråret 2019, da tre fagudvalg præsenterede deres rapporter og samtaleoplæg om folkekirkens gudstjeneste. Når postkassen lukker i marts, bliver alle bidrag læst og analyseret af biskopperne. Sammen med debatindlæg i medierne og artikler i fagblade kommer de til at danne afsæt for biskoppernes vurdering af, om processen skal fortsættes og hvordan. Der kan blive tale om et egentligt kommissionsarbejde, som skal udmunde i forslag til ændringer af gudstjenesten eller dele af den. Men også mindre omfattende tiltag som nye vejledninger eller forsøgsordninger kan blive udfaldet af den brede samtale om gudstjenesten.

Midtvejskonferencen om folkekirkens gudstjeneste skulle, som titlen antyder, have været afholdt på halvvejen i det samtaleforløb, biskopperne inviterede i foråret 2019. Planen om at afholde den med 450 indbudte deltagere, så mange som der er plads til i Odeon Konferencecenter i Odense, blev først udskudt og siden opgivet på grund af corona-restriktionerne. 

Se programmet for konferencen her. 

LÆS MERE om folkekirkens gudstjenestearbejde.