Skoleelever lærer om reformationen
Tegnefilm, Luther-rap om fællessang, bogtrykkerkunst og fortællespil. Fejringen af 500-året for reformationen går ikke landets skolebørn forbi, da Folkekirkens Skoletjeneste har udarbejdet materiale om reformationen.
Marianne Luna Røndal
Skolerne er igen fulde af liv efter sommerferien og det er tid til at lære om alt fra geometri til engelsk for landets skoleelever. For mange børn på 5. og 6. klassetrin står en særlig historisk begivenhed på skemaet: Reformationen. En begivenhed, der trækker kraftige tråde til i dag.
LÆS MERE: Folkekirkens Skoletjeneste
Re:formation
Mange skoler har takket ja til det gratis undervisningsmateriale om reformationen, som Landsnetværket af Folkekirkelige Skoletjenester har udarbejdet. Indtil videre har 1.500 klasser tilmeldt sig projektet ’Re:formation – teser, tro og tvivl’.
Helle Krogh Madsen fra Folkekirkens Skoletjeneste Frederiksberg-København har været med til at lave det nye undervisningsmateriale.
- Projektet hedder Re:formation, fordi vi sætter fokus den betydning, der ligger i forstavelsen ’re’; at reformationen er en tilbagevenden, og det er helt centralt, siger Helle Krogh Madsen.
LÆS MERE: Utraditionel undervisning populær hos elever og lærere
Reformationen er central for i dag
Det er et af de fælles mål for skolerne at lære om reformationen, og det er ikke kun fordi det er 500 år siden, Martin Luther fik slået 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg.
- Reformationen er en central trædesten i vores historie og kultur i dag, siger Helle Krogh Madsen.
Per Vers skriver Luther-rap
Materialet, som Folkekirkens Skoletjeneste står bag, handler om forudsætningerne for reformationen, dens indhold og konsekvenser. Det sker gennem fem temaer: Verden i 1500-tallet, Luther og Bibelen, Bogtrykkerkunsten, Reformationen i Danmark samt Fællessang. Til hvert tema er der lavet en tegnefilm.
Reformationen har blandt andet haft stor betydning for den danske tradition for fællessang. Med udgangspunkt i Luthers salmer har Per Vers skrevet en rap, der sætter Luthers tanker om fællessang i et nutidigt perspektiv.
LÆS MERE: Materiale til undervisning om reformationen
Fokus på bogtrykkerkunsten
Udover det digitale materiale, har Folkekirkens Skoletjeneste også produceret elevhæftet ’re:minder’.
- Det er fordi vi vil give eleverne noget gedigent materiale at sidde med, når de for eksempel skal arbejde med bogtrykkerkunsten, siger Helle Krogh Madsen.
Re:formation
- Læs mere, se tegnefilm om temaerne samt musikvideo med Per Vers på re-formation.dk
- Lærerne har tilmeldt deres klasser gennem de lokale folkekirkelige skoletjenester. Deltagelse, projektmaterialer mv. er gratis for skolerne.
- Læs mere om de folkekirkelige skoletjenester her
- Projektet 'Re:formation' er støttet af Undervisningsministeriet og af Præsidiet for Reformationsjubilæet i Danmark.