Fortsæt til hovedindholdet
8. december 2020

Sådan påvirker de nye restriktioner kirkerne i hele landet

Biskopper opfordrer kirkerne til at aflyse alt undtagen gudstjenester, dåb, bryllup, bisættelse og begravelse.

Selvom de nye restriktioner ikke aflyser julens gudstjenester, bliver det dog en anderledes jul i kirken i år. Foto: Herslev Kirke

Nanna Rønnov Johansen

Bemærk: Artiklen er opdateret, efter de skærpede restriktioner, der indtil nu har gjort sig gældende i 69 kommuner, bliver udrullet til resten af Danmark.

På grund af stigende smitte har regeringen forlænget alle eksisterende coronatiltag i hele landet. 

Oven i det er der kommet skærpede restriktioner, som gælder til og med den 3. januar 2021. Restriktionerne betyder blandt andet, at teatre, koncertsale, museer og andre kulturinstitutioner skal holde indendørsarealer lukket.

Kirkerne kan fortsat holde gudstjenester og kirkelige handlinger (dåb, konfirmation, bryllup, begravelse og bisættelse) med de begrænsninger, som allerede gælder. Det vil sige arealkrav, afstandskrav, brug af mundbind eller visir, udluftning og hygiejne. 

LÆS MERE: Hvilke coronaregler gælder i kirken?

Aflys eller udskyd andre aktiviteter

Formelt set må folkekirken gerne gennemføre alle planlagte arrangementer, så længe de gældende krav bliver overholdt. Men fordi hele kulturområdet bliver lukket ned, opfordrer biskopperne kraftigt til, at også alle kirkelige aktiviteter - udover gudstjenester og kirkelige handlinger - bliver aflyst eller udskudt.

Det gælder blandt andet koncerter, børneaktiviteter, foredrag, studiekredse, fællesspisninger, kirkekaffe og ældreaktiviteter. Konfirmandforberedelse skal desuden foregå virtuelt eller aflyses.

Derudover bliver skoler, dagtilbud og uddannelsesinstitutioner ifølge de nye tiltag anbefalet ikke at deltage i julegudstjenester- eller afslutninger i kirkerne.

Kirkepersonale arbejder hjemme

Biskopperne opfordrer også til, at de enkelte sognes ledelse følger regeringens anbefaling om at lade alle medarbejdere, der ikke varetager kritiske funktioner, arbejde hjemmefra. 

Det skal dog sikres, at der er personale nok til at gennemføre gudstjenester og kirkelige handlinger. Det enkelte menighedsråd kan konkret overveje, om medarbejdere, der arbejder udenfor og ikke har opgaver, der indebærer nævneværdig kontakt med andre, forsat kan løse disse opgaver.

Folkekirken er decentral, så formelt set er det op til det enkelte menighedsråd for den lokale kirke at beslutte, hvilke arrangementer de vil gennemføre. Men mange kirker vil nok følge biskoppernes opfordringer.

Folkekirkens 10 biskopper

Peter Skov-Jakobsen, Københavns Stift

Lise-Lotte Rebel, Helsingør Stift (biskop indtil 2021)

Peter Fischer-Møller, Roskilde Stift

Marianne Gaarden, Lolland-Falsters Stift

Tine Lindhardt, Fyens Stift

Marianne Christiansen, Haderslev Stift

Elof Westergaard, Ribe Stift

Henrik Stubkjær, Viborg Stift

Henrik Wigh-Poulsen, Aarhus Stift

Henning Toft Bro, Aalborg Stift

 

LÆS MERE: Biskoppen

Sådan kan du bruge din kirke

Der er mange mennesker, som har behov for at komme i kirkens rum for at finde trøst og håb – både ved personlig andagt, ved gudstjenester eller for at tale med en præst. Du kan stadig bruge kirken til følgende:

  • Gudstjeneste
  • Bøn og andagt
  • Kirkelige handlinger (dåb, bryllup, konfirmation, begravelse og bisættelse)
  • Besøge kirkegården
  • Tale med en præst
  • Online gudstjeneste, andagt mv.

Det kan dog variere, så undersøg mulighederne i den enkelte kirke.