Præst vil have, at vi pynter op til påske
Jeg fik gode idéer, som min familie kan bruge derhjemme, siger deltager efter inspirationsaften om påskepynt. Præst håber, det kan blive en måde at give traditionen videre.
Nanna Rønnov Johansen
Sognepræst Signe Høg inviterede for nylig til en inspirationsaften, hvor en trendspotter tog påskepynten under kærlig behandling. Trendspotteren Sanne Møller Povlsen holdt et oplæg om indretningstendenser og -idéer og havde desuden udsmykket sognehuset med forårs- og påskepynt.
- Der var mange, der syntes, det var interessant. Der kom også nogle, som jeg ikke har set til arrangementer før. De virkede glade for det. Bare det at komme ind i sognehuset og se, at der var pyntet fint op, var en oplevelse, fortæller Signe Høg.
Inspiration til hjemmet
Til arrangementet kunne deltagerne se og føle på hjemmelavede og nyindkøbte udsmykninger. En af deltagerne var arkitekt Gitte Vestergaard, som kom derfra med inspiration til at få påsken ind i hjemmet.
- Jeg vil gerne pynte op, men har ikke tiden til det. Jeg har også haft en forestilling om, at det skal være meget ordentligt og detaljeret. Men arrangementet var en øjenåbner i forhold til, hvor nemt det er, og jeg fik gode idéer, som min familie kan bruge derhjemme, siger Gitte Vestergaard.
Hun har allerede arrangeret en buket farvede gæslinger sammen med nogle tørrede grene i en høj vase, og hun planlægger at hænge nogle dekorationsæg op i et træ i haven, som der i forvejen vokser påskeliljer omkring.
- Jeg var bange for, det ville blive formelt, men det var helt nede på jorden. Der var nærmest hjemlig hygge, selvom man ikke kendte hinanden, fortæller Gitte Vestergaard om inspirationsaftenen.
Påsken skal være sanselig
Med arrangementet ønskede sognepræsten at gøre en indsats for det sanselige og æstetiske aspekt ved højtiden.
- Hvis påsken skal overleve som tradition, så skal vi glæde os til den, og vi skal gøre den sanselig. Og der, tror jeg, det spiller en stor rolle, at vi tager årstiden ind i hjemmet og hænger påskepynt op, siger Signe Høg.
Hun har gennem flere år lagt mærke til, at når hun besøgte ældre mennesker, så var de glade for at pynte op, men i yngre menneskers hjem var der sjældent påskedekorationer. Efterfølgende har hun været i kontakt med designfirmaer, som har bekræftet hendes bange anelse om, at de ikke længere sælger så meget påskepynt.
- Jeg ser det som en tendens, og jeg er bekymret for, at påskens betydning kan være ved at glide ud som højtid, siger Signe Høg.
Det er efter hendes mening kirkens opgave at sørge for, at traditioner og kulturer bliver bevaret. Og så er det ikke nok at tale om højtiden i kirken og på sociale medier. Påsken skal også ind i folks hjem i form af spirende forårsgrene, blomster og æg.
Hvorfor er påsken vigtig i kristendommen?
Påsken er kirkeårets vigtigste højtid. I kirken gennemlever vi den sidste uge i Jesus' liv i gudstjenesterne med bibeltekster, salmer og musik. Ugens begivenheder spænder fra fællesskabet om nadveren, sorgen over Jesus' lidelse og død - til glæden over, at han opstod fra de døde.
Budskaber i påsken
Påsken er en grundfortælling om Jesus’ død og opstandelse. Den handler om livets store spørgsmål og om nære menneskelige erfaringer – håb, forsoning, tilgivelse, fællesskab, tro på livet, men også svigt, ensomhed, lidelse og død.
Påskens traditioner
Skal du male påskeæg eller spise påskelam til middag? Læs mere om påskens traditioner og deres baggrund her.