Fortsæt til hovedindholdet
26. marts 2018

Passionsspil kropsliggør mørket og lidelsen

KøbenhavnerPassionen opfører for syvende år i træk Kristi lidelseshistorie i de københavnske gader. Arrangørerne vil gerne gøre mørket mørkere, og opfordrer andre byer til at gøre det samme.

KøbenhavnerPassionen er et gadeoptog, som gennemspiller Jesus' lidelser på langfredag. Foto: Jon Spangsvig

Andreas Lindbjerg Nielsen

Langfredag bliver Vesterbrogade i København forvandlet til en nutidig Via Dolorosa - smertens vej - som var den vej, Jesus gik ad med korset på ryggen. Det sker, når flere kirker på Vesterbro og i Indre by for syvende år i træk inviterer til gadeoptoget KøbenhavnerPassionen.

Passionsspillet, der traditionelt er kendt fra det katolske Sydeuropa, er en dramatisering af de lidelser, Jesus gennemgik langfredag: domfældelsen, mishandlingen, ydmygelsen, korsfæstelsen og nedstigningen til dødsriget.

LÆS MERE: Michael Brautsch om de enkelte påskedages betydning og indhold.

Asylansøger skal bære korset

Gadeoptoget starter med en dramatisering af dele af passionsberetningen ved Eliaskirken på Vesterbro Torv. hvorefter det bevæger sig videre mod rådhuspladsen, Domhuset på Gammel Torv, Helligåndskirken og slutter i Vor Frue Kirke. Ved hvert stop bliver Jesus’ lidelser iscenesat på forskellig vis, blandt andet af Sankt Annæ Pigekor ved Domhuset. Et lysende kors vil, som der er tradition for, blive båret af en stor gruppe asylansøgere.

- De kan om nogen sætte sig ind i lidelsen, hjemløsheden og den til tider offentlige ydmygelse, siger sognepræst og medarrangør Marija Krogh Iversen. Også på den måde kan vi aktualisere passionsfortællingen og sætte den i en nutidig ramme ved at lade den gå gennem byens gader.

Vil gøre mørket mørkere

Formålet med KøbenhavnerPassionen er at give plads til den oplevelse af lidelse, smerte og tab, som vi allesammen kender til – og endda lade den komme til udtryk i gadebilledet. Marija Krogh Iversen fortæller:

- Vi vil gerne give plads til, at man kan gå ind i lidelsen og mørket ved at gøre det fysisk tilstedeværende. Ved at give det et rum og et sprog.

Lidelsen er en uomgængelig del af tilværelsen. Og vi skal ikke skamme os over den eller forsøge at flygte fra den, for så bliver den kun værre, mener Marija Krogh Iversen. For sorgen er tålmodig.

- Det gælder Ikke altid om at opretholde kontrollen. Der kan også opstå noget, når vi smelter ned, en frihed og en forløsning. At turde være i lidelsen sammen kan hjælpe os til at forstå, at Gud - og dermed håbet - også er i mørket. Derfor vover vi at gøre mørket mørkere.

Opfordrer flere til at lave passionsspil

Passionsspil, der giver plads til følelser og kropslighed, er ikke særlig udbredt i Danmark eller særligt dansk. Men man kan lave sin egen mere nordiske, lokale udgave, så påskens beretning når længere ud, siger Marija Krogh Iversen og opfordrer andre byer til at lave deres egne passionsspil.

- Det er en universel beretning, som kan sættes i mange forskellige rammer. Det ville da være fantastisk, hvis der også var en Grenaapassion eller en Aalborgpassion - det kunne være hvor som helst.

KøbenhavnerPassionen finder sted den 30. marts (langfredag), og optogets rute er cirka to kilometer lang. Det er muligt at gå til og fra, som det passer ens tid og krop. Barnevogne, cykelvogne, gangvogne er ingen hindring.

Arrangørerne forventer, at 300-400 mennesker i år vil deltage i optoget.


KøbenhavnerPassionens program:

18:40  Opvarmning på Vesterbro Torv - jazz v. Tuesday Night Brass Band.
19:00 Dramatisering af uddrag fra passionsberetningen ved Eliaskirken på Vesterbro Torv
19:30 Gospel v. Helene Armfelt Dahl på Rådhuspladsen
20:00 Sankt Annæ Pigekor ved Domhuset på Gammeltorv
20:30 Passionsandagt i Helligåndskirken – Jesus lægges i graven
21:00 Rejsen til dødsriget i Vor Frue Kirke


Læs mere på KøbenhavnerPassionens hjemmeside.