Fortsæt til hovedindholdet
2. april 2020

Kirken er alligevel lukket i påsken

I går meddelte kirkeminister Joy Mogensen, at regeringen arbejdede på begrænset påskeåbning af folkekirken. Efter et møde i dag med biskopperne og nøje overvejelser, opfordrer hun til ikke at gå længere med overvejelserne.

"Folkekirken har i de sidste uger vist, at kirkelivet stadig blomstrer, og det er jeg sikker på, at kirken også gør i påsken", udtaler kirkeminister Joy Mogensen.

PRESSEMEDDELELSE FRA KIRKEMINISTERIET:
På et møde i dag mellem kirkeminister Joy Mogensen og landets biskopper udtrykte et flertal af biskopperne, at folkekirken ønskede at stå last og brast med resten af samfundet også i forhold til genåbning. Det betyder, at Kirkeministeren vil anbefale kirkeordførerne ikke at gå længere med overvejelserne om at åbne for kirkelige arrangementer i påsken.

Flere partiers kirkeordførere har beklaget, at kirken må holde lukket i kirkeårets største højtid. Derfor har regeringen overvejet mulighederne for begrænsede kirkelige arrangementer i påsken under hensyntagen til den sundhedsfaglige vejledning.

Det er fortsat sundhedsmyndighedernes vurdering, at det er vigtigt at nedbringe antallet af sociale kontakter, sikre behørig afstand mellem danskerne og øge effekten af social afstand. Det er baggrunden for de begrænsninger, som blandt andet sætter de aktuelle rammer for aktiviteter i folkekirken frem til og med 2. påskedag.

Efter mødet med biskopperne og nøje overvejelser vil kirkeministeren i morgen anbefale kirkeordførerne ikke at få videre med de overvejelser.

Biskop i Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen udtaler:

- Påsken er en af kirkens store højtider. Derfor har mange i folkekirken haft et meget stort ønske om at kunne fejre påsken med gudstjenester i kirken, som vi plejer. Det er baggrunden for, at biskopperne har støttet, at det blev overvejet og undersøgt, om man måske kunne gennemføre en begrænset åbning af kirkerne i påsken, hvis det var sundhedsmæssigt forsvarligt.

Peter Skov-Jakobsen fortsætter:

- Biskopperne forstår og påskønner, at politikerne og regeringen har ønsket at komme kirken i møde på dette punkt. Men ved nærmere eftertanke finder biskopperne ikke, at kirken bør have særbehandling i forhold til det samfund, som kirken er en del af. Derfor må vi i år fejre påsken på anden vis: Sammen – men hver for sig.

Kirkeminister Joy Mogensen udtaler:

- Det er fortsat smerteligt, at vi må fejre påske uden at kunne gå i kirke. Men jeg er glad for at folkekirken står last og brast med resten af samfundet. Folkekirken har i de sidste uger vist, at kirkelivet stadig blomstrer, og det er jeg sikker på, at kirken også gør i påsken. Rigtig mange præster har kastet sig ud i streaming-gudstjenester, sjælesorg via net og telefon, og omfattende brug af sociale medier. Jeg opfordrer folkekirken til at holde fast i de mange gode initiativer også i påsken.

LÆS OGSÅ: Regeringen arbejder på begrænset påskeåbning af folkekirken