Fokus på kirkens samarbejde med det offentlige Danmark om socialt udsatte
Politikere, biskopper og folkekirkelige organisationer diskuterede folkekirkens sociale arbejde på Christiansborg. Der er bred enighed om, at diakoni har en vigtig plads i samfundet.
Asger Jørgensen
Der var fulde huse på Christiansborg, da Dansk Diakoniråd sammen med kirkeministeren havde inviteret til topmøde om folkekirkens hjælpearbejde.
Temaet var diakoniens samarbejde med velfærdsstaten og den vigtige rolle folkekirken har i arbejdet for udsatte, indvandrere og mange andre grupper i Danmark. Det dækker over væresteder og varmestuer, ungdomsklubber og udekørende besøgsvenner, feriehjælp og forbløffende meget mere.
Til mødet deltog kirkeminister Morten Dahlin, kirkeordførere, menighedsrådene, diakonale organisationer og biskopperne for at diskutere mødet mellem kirke og Velfærdsdanmark, når folk har brug for hjælp.
- Det var en god dag. Alle parter var åbne for den fælles vision om et større samarbejde mellem kirke og det offentlige, siger Mette Møbjerg Madsen, generalsekretær for Menighedsplejen i Danmark og formand for Dansk Diakoniråd.
Læs mere: Diakoni – kirkens sociale arbejder
Samarbejde med kommuner
På konferencen fortalte medarbejdere fra KFUM’s sociale arbejde, Blå Kors, ungeindsatsen Husrum og Menighedsplejen i Danmark om deres arbejde for mange forskellige grupper for at give et indblik i, hvor mange forskellige ansigter diakoni har i 2024.
Dagen blev rundet af med en paneldebat om diakoniens rolle og den store betydning lokale engagementer har – særligt i samarbejdet med kommunerne, der står for meget af den borgernære omsorg. Og selvom der er stor anerkendelse af den folkekirkelige diakoni, blev der også plads til en venlig opsang fra paneldeltagerne.
- Folkekirken skal op i gear med diakonien. Der er mange, der kalder på den, men der er også mange steder, hvor der mangler viden om folkekirkens muligheder og aktiviteter og hvordan man kan gøre brug af den. Det må vi så arbejde videre med, siger Mette Møbjerg Madsen.