Fortsæt til hovedindholdet
11. februar 2025

Nye tal: Folkekirken er vigtig ved livets store begivenheder

De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at folkekirken fortsat spiller en væsentlig rolle i danskernes liv, selvom medlemstallet viser en svag tilbagegang. Antallet af kirkelige vielser og velsignelser er stigende, og befolkningens kontakt med kirken er stabil.

Danmarks Statistik offentliggør hvert år tal for folkekirken, som viser udviklingen i medlemmer og de kirkelige handlinger. 

Andreas Lindbjerg Nielsen

Danmarks Statistik har netop offentliggjort tal for folkekirken i 2024. De følger i grove træk den forventelige tendens med et svagt årligt fald. Det gælder således medlemstal, medlemsprocent, antal barnedåb og begravelser, der alle er faldet en smule. Antallet af konfirmerede er dog relativt stabilt med 43.997 konfirmerede i 2024, ligesom konfirmationsprocenten for folkekirkemedlemmer fortsat er høj, nemlig 88,5 procent.

Antallet af udmeldelser er med 12.704 ikke så højt som sidste års 14.422 og tæt på det gennemsnitlige antal udmeldelser i perioden 2007-2023 på 12.682 personer årligt. Til gengæld har der været flere indmeldelser, end der plejer. Ser man bort fra barnedåb af de 0-årige, som tæller langt de fleste indmeldelser, så blev der i 2024 meldt 12.136 personer over 1 år ind i folkekirken. Det tal indeholder både konfirmanddåb, voksendåb og genindmeldelser.

Flere vielser og velsignelser

Tallene viser også, at flere danskere vælger en kirkelig vielse. I 2024 blev der foretaget 9.639 vielser i folkekirken, hvilket er en stigning på 438 fra året før. Antallet af kirkelige velsignelser er også steget en smule til 1.601. Dermed er antallet af vielser nu på niveau med tallene fra for ti år siden.

OVERBLIK: Se nøgletal for kirkestatistikken 2024

Som supplement til kirkestatistikken offentliggør Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter undersøgelsen ’Folket og folkekirken 2025’. Den spørger blandt andet ind til vielser, hvor 55 procent af folkekirkens medlemmer anser et kirkeligt ritual som ret vigtigt eller meget vigtigt ved giftermål.

- Vi kan se på tallene, at folkekirken fortsat spiller en central rolle ved livets store begivenheder, siger Karen Marie Leth-Nissen, vidensmedarbejder hos FUV.

- Særligt den folkekirkelige begravelsesprocent ligger højt - på 80 procent - og den viser, at befolkningen foretrækker en folkekirkelig bisættelse eller begravelse, når de skal begrave deres afdøde.

Stærk forankring i samfundet

Per 1. januar 2025 var 4.234.315 personer medlem af folkekirken, svarende til 70,7 procent af befolkningen. Det er 19.260 færre medlemmer end året før, hvilket svarer til et fald på 0,7 procentpoint, som passer nogenlunde med det gennemsnitlige fald de seneste 10 år. Udviklingen skyldes primært ændringer i befolkningssammensætningen samt et gradvist traditionsbrud, hvor færre for eksempel får døbt deres børn.

Om ’Folket og folkekirken 2025’

Resultaterne fra undersøgelsen er baseret på en spørgeskemaundersøgelse med 1.000 svarpersoner. Hvor de årlige kirkestatistikker viser de præcise tal, fokuserer ’Folket og folkekirken’ mere på tendenser i befolkningens holdninger til folkekirken og tro.

 

LÆS UNDERSØGELSEN 'FOLKET OG FOLKEKIRKEN 2025' HER (eksternt link)

Selvom medlemsprocenten falder, viser spørgeundersøgelsen ’Folket og folkekirken 2025’, at folkekirken stadig har en stærk forankring i samfundet. Hele 64 procent af befolkningen vurderer, at folkekirken er vigtig eller meget vigtig for samfundet – en stabil udvikling fra 61 procent året før.

LÆS MERE: Statistik om folkekirken

Undersøgelsen viser samtidig, at kontakten med folkekirken har været stabil de seneste år. I 2024 havde 71 procent af danskerne en eller anden form for kontakt med kirken, enten gennem gudstjenester, dåb, konfirmationer, vielser, begravelser eller kulturelle arrangementer.

Særligt kulturelle tilbud som koncerter, foredrag og babysalmesang har vundet indpas – 40 procent af befolkningen deltog i sådan et arrangement i 2024. Også oplevelsen af kirkelige handlinger er positiv, idet 76 procent af de adspurgte angiver, at deres seneste oplevelse med en kirkelig ceremoni var enten positiv eller meget positiv, og 66 procent angiver det samme for oplevelsen af gudstjeneste.

Variationer på tværs af stifter

Ser man på de regionale tal, er der flere interessante tendenser. Aarhus Stift skiller sig ud ved at have oplevet en lille stigning i det samlede antal medlemmer, selvom medlemsprocenten er faldet. I Københavns Stift er antallet af både dåb, konfirmationer og vielser steget en smule, mens Aalborg Stift fortsat har den højeste konfirmationsprocent på landsplan.

Typer af kontakt med folkekirken

45 % af befolkningen: Kontakt ved kirkelige handlinger (dåb, bryllup, konfirmation, begravelse)

30 % af befolkningen: Besøg på kirkegården udover til begravelser

17 % af befolkningen – Julegudstjeneste

16 % af befolkningen - Kontakt via koncerter, foredrag eller andre kulturelle arrangementer

 

LÆS HELE UNDERSØGELSEN 'FOLKET OG FOLKEKIRKEN 2025' På FUV'S HJEMMESIDE