Fortsæt til hovedindholdet
5. september 2024

Ny undersøgelse: Stor interesse for menighedsrådsvalg blandt danskerne

Mere end 30 procent af danskerne kan se sig selv stemme ved valget til menighedsrådene den 17. september, viser ny undersøgelse.

Kirkeminister Morten Dahlin og formand for Landsforeningen af Menighedsråd Anton Pihl har besøgt menighedsråd i hele landet op til det forestående valg. Foto: Landsforeningen af Menighedsråd

Andreas Lindbjerg Nielsen

En ny landsdækkende undersøgelse foretaget af Norstat for Landsforeningen af Menighedsråd tegner et positivt billede op til det kommende menighedsrådsvalg. Over 30 % af de adspurgte danskere tilkendegiver, at de kunne forestille sig at stemme ved valget, der finder sted den 17. september i år.

Kirkeminister Morten Dahlin hilser undersøgelsens resultater velkommen og understreger valgets betydning for både kirken og lokalsamfundet.

- Menighedsrådsarbejdet er centralt for både den lokale kirke og lokalsamfundet. Jeg håber, at så mange som muligt vil støtte op om nærdemokratiet og møde op til valgforsamlingerne den 17. september, siger Morten Dahlin.

Anton Pihl, formand for Landsforeningen af Menighedsråd, deler optimismen. Han peger på, at menighedsrådet er en vigtig lokal institution, der repræsenterer folkekirkens medlemmer i sognet.

- Det er meget positivt, at så mange tilkendegiver, at de gerne vil tage del i og støtte op om det lokale demokrati, udtaler han.

LÆS MERE: Landsforeningen af Menighedsråds hjemmeside (eksternt link)

Lav stemmeprocent ved sidste valg

Selvom undersøgelsen viser en stor vilje til at stemme, er der endnu en udfordring, når det kommer til valgdeltagelsen. Ved sidste valg i 2020 var stemmeprocenten kun omkring 1 %. Anton Pihl håber på en højere deltagelse denne gang og påpeger, at det første skridt er, at folk kan se betydningen af menighedsrådenes arbejde.

Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Norstat, der har spurgt 2501 danskere – både medlemmer af folkekirken og ikke-medlemmer, om deres holdninger, viden og forventninger til menighedsrådenes arbejde.

LÆS MERE: Menighedsrådet - det lille nærdemokrati med den store indflydelse

Udfordring blandt de unge

En vigtig indsats fremadrettet handler om at nå ud til de unge. Undersøgelsen viser, at 75,9 % af de 18-29-årige ikke ved, at menighedsrådene bliver demokratisk valgt.

- Vi har en vigtig opgave i at nå ud til de unge medlemmer af folkekirken, siger Anton Pihl. Han bemærker dog, at de unge anerkender menighedsrådenes indsats for lokalsamfundet, især i forhold til arbejdet med ældre og udsatte grupper.

Fakta om valget

Valget til de 1.561 menighedsråd i Danmark finder sted den 17. september. Der skal vælges omkring 12.100 medlemmer, og alle folkekirkemedlemmer over 18 år kan stemme ved at møde op til valgforsamlingen i deres lokale sogn.

 

Dette valg er en vigtig mulighed for danskerne til at præge udviklingen af deres lokale kirkeliv og støtte op om en institution, der er tæt forbundet med lokalsamfundet.

 

Læs mere om valget hos Landsforeningen af Menighedsråd