Fortsæt til hovedindholdet
5. oktober 2023

Ny podcast: Hvorfor kan gamle salmer ramme os lige midt i livet?

Podcasten 'Tonen i Livet' undersøger, hvorfor hundrede år gamle salmer kan ramme os lige midt i vores moderne liv.

I podcasten 'Tonen i Livet' fortæller seks kendte danskere om en udvalgt salme, som har betydet noget særligt i deres liv. Foto: folkekirken.dk

Andreas Lindbjerg Nielsen

I den nye podcastserie ’Tonen i Livet’ bliver en række af de gode, gamle salmer trukket frem i lyset. For hvad kan tekster, der i nogle tilfælde er skrevet for flere hundrede år siden, egentlig sige os om livet i dag? Og hvordan påvirker de os, når vi møder dem – hvad enten det er til de store begivenheder i kirken eller ude i livet?

Det undersøger værten på podcasten, Mikkel Skovgaard, sammen med seks kendte danskere, som hver har valgt en salme, der har fået en særlig betydning for dem.

LÆS MERE: Lyt til 'Tonen i Livet'

Salmer kan opmuntre og forløse

Første episode er med Kjartan Arngrim, der er forsanger i bandet Folkeklubben. Da han som 15-årig mistede sin farfar, som var modstandsmand og kommunist, opdagede han, hvordan de store salmer kan forløse en sorg:

- Min farfars eneste krav til sin bisættelse var, at 'Altid frejdig, når du går' skulle spilles. Da vi satte os i kirken, og orglet satte i gang, og salmen stemte i, så brød jeg fuldstændig sammen. Jeg havde prøvet at tabe en tenniskamp, men jeg havde aldrig prøvet at tabe et andet menneske. Og det var i høj grad salmerne og ritualerne, som hjalp mig til at blive forløst i en sorg. Det var en stor gave. Salmen og ordene, de plantede sig meget dybt i mig. 

Men de bedste salmer kan også lære os meget om livet her og nu. De har en umiddelbarhed, som man ikke kan forklare. Det er ligesom, når børn hører Beatles, siger Kjartan Arngrim i podcasten - de kan ikke forklare, hvorfor det er godt, men de forstår det alligevel. Sådan har han det også med salmer, de kan forstås, men ikke forklares.

Kan Kingo trøste et grædende barn?

I et andet afsnit fortæller radiovært og journalist Iben Maria Zeuthen om følelsen af at blive mødt i sin barnlige melankoli, dengang hun første gang stødte på salmen ’Tunge, mørke natteskyer’ i børnekoret. Hun taler også om det mærkværdige i, at baroksalmedigteren Thomas Kingos ’Sorrig og Glæde de vandre til hobe’ somme tider går mere rent ind hos det utilfredse barn i barnevognen end den med Kaj og Andrea. Noget hun også oplevede, da hun genopdagede salmerne til babysalmesang.

- Det var bare en virkelig, virkelig stor og banebrydende oplevelse at se, hvordan salmerne og kirkerummet virkede på en seks måneder gammel baby. Der var ikke en eneste gang, vi blev afbrudt af et grædende barn, for de kan bare det der. Det er ligesom, når man putter dem i vand, det er som om de tænker: Herfra kommer jeg, siger Iben Maria Zeuthen.

Barnetro og menighedsbaskere

I de resterende afsnit fortæller Johanne Schmidt-Nielsen om at genbesøge sin barnetro med ’Nu titte til hinanden’, mens præst og forfatter Kristian Ditlev Jensen reflekterer over, hvordan vi med udgangspunkt i en tilsyneladende glad sommersalme kan blive bedre til at erkende den død, der også finder sted i løbet af livet. 

Forfatteren Rakel Haslund-Gjerrild går på opdagelse i Brorsons ”menighedsbasker” ’Op, al den ting, som Gud har gjort', og juraprofessor Ditlev Tamm fortæller om sit forhold til ’Hil dig Frelser og Forsoner’, som han kalder ”salmernes salme”.

’Tonen i Livet’ er tilgængelig på alle de gængse podcast-apps på telefonen og computeren eller direkte i afspilleren herunder. På podcastsiden er der meget mere at læse om de enkelte salmer, forfattere og historierne bag.