Fortsæt til hovedindholdet
31. januar 2017

Nu tilbyder folkekirken sjælesorg på nettet

Fra 1. februar tilbyder en række præster fortrolige samtaler via nettet. Kirken skal møde danskerne dér, hvor de er, fortæller projektleder og præst Pernille Hornum.

Fra 1. februar kan danskerne få en fortrolig samtale med en præst på nettet, når den landsdækkende tjeneste 'Sjælesorg på Nettet går i luften.

Lea Holtze

Da Hatla Færch blev mor, fik hun en gigantisk glædesgave. Men med til pakken hørte også en stribe tanker og bekymringer: Hvordan ville det gå børnene? Kunne hun slå til som mor? Og hvordan skulle hun prioritere i en travl hverdag? Eksistentielle spørgsmål, som hun havde brug for at vende med nogen. Og det blev en præst.

- Jeg tænkte, at præster jo netop er trænet i at samtale om livets fordele og ulemper. Jeg havde stor fornøjelse af at tale med en præst og blev både beroliget og bekræftet, fortæller den 39-årige organisationskonsulent og fortsætter:

- Jeg fik nogle konkrete værktøjer til, hvordan jeg skulle prioritere min tid, og jeg blev beroliget med, at det hele nok skal gå. Selvom noget går galt, så går det jo alligevel, siger hun.

Sjælesorg på Nettet


Det er landets ti folkekirkebiskopper, der står bag 'Sjælesorg på Nettet'.


Projekt finansieres af Folkekirkens Fællesfond og landets ti stifter. 


Projektet bygger på svenske erfaringer med online sjælesorg, hvor 3.000 personer årligt henvender sig via en tilsvarende tjeneste.


Du kan chatte eller tale med en præst mandag til torsdag mellem kl. 13.00 og 17.00 og igen fra 19.00 til 22.30.


Chatten er åben for alle.

Tag præsten med i lommen

Hatla Færch mødte en præst ansigt til ansigt, men kunne lige såvel have haft samtalen over nettet. Og den mulighed får hun og alle andre danskere nu.


Fra den 1. februar tilbyder folkekirken gratis, anonym chat via mobil og computer. På den måde har man altid en lyttende præst ved hånden, når behovet opstår.


Det fortæller Pernille Hornum, der er præst og leder af projektet 'Sjælesorg på Nettet', som har fem præster tilknyttet.


- Sjælesorg er omsorg for sjælen, når et menneske ønsker at dele noget, vende tanker eller lette sit hjerte. Man kan komme, som man er, og man kan finde en særlig tillid og fortrolighed. Præsten lytter og møder en, uden at man skal præstere noget eller bestille tid, siger hun.

Livet er både glæder og sorger

Sjælesorg bliver typisk forbundet med en samtalemulighed, hvis man står midt i sorg, sygdom, skilsmisse eller anden livskrise, som man ikke aner, hvordan man skal komme ud af. 


Men sjælesorg er faktisk også meget andet, fortæller Pernille Hornum.


- Vores liv indeholder både sorg og glæde, og glæden kan man også have behov for at dele. Vi kan være bange for lykkefølelse eller forlegne over den. Ikke bare meningsløshed men også mening kan være relevant at vende med en præst i et fortroligt rum, siger hun.

En fordomsfri dialog

Pernille Hornum er ikke i tvivl om, at det giver mening at stille det fortrolige rum til rådighed på nettet.


- Vi befinder os meget online i dag og er fortrolige med internettet. Derfor skal kirken også være og imødekomme folk dér. Jeg tror, det anonyme, skriftlige møde vil tiltale mange, og at det kan give en åben, fordomsfri dialog. Samtidig er tilbuddet mobilt, så man kan tage kontakt når som helst. Nogle gange er det netop, når man sidder i toget og er på vej, at man kan mærke, hvad der er på færde i en, siger hun og forsikrer, at 'Sjælesorg på Nettet' også kender sine begrænsninger.


- Nettet kan rigtig meget. Men det er ikke en erstatning for den almindelige sjælesorg. Hvis der er brug for længere, dybere samtaler ansigt til ansigt, henviser vi selvfølgelig til den lokale sognepræst, siger hun.


'Sjælesorg på Nettet' lanceres ved en reception i Københavns Domkirke onsdag den 1. februar kl. 11.00. Alle er velkommen.

Fra 1. februar kan danskerne få en fortrolig samtale med en præst på nettet, når den landsdækkende tjeneste 'Sjælesorg på Nettet går i luften.