Fortsæt til hovedindholdet
6. marts 2024

Nødhjælp, hjælper det?

Den 10. marts bliver der igen ringet på din dør, når indsamlere fra din lokale kirke samler ind til Folkekirkens Nødhjælp. Men nytter det? Vi har talt med en, der har set det med egne øjne.

Sigrid Ringström laver sanglege med børn i Malawi

Sigrid Ringström, kirke- og kulturmedarbejder i Vejgaard Kirke i Aalborg, fik mulighed for at se med egne øjne, hvordan nødhjælpen fungerer i Malawi. Her laver hun sanglege med malawianske børn. 

Andreas Lindbjerg Nielsen

Sigrid Ringström havde længe drømt om at se en nødhjælpsorganisation indefra. Ligesom mange andre er hun med, når sognene hvert år samler ind til Folkekirkens Nødhjælp. Men hun havde brug for at komme om bag de gængse billeder fra verdens fattigste lande, som vi måske er blevet lidt for vant til at se i medierne.

Det fik hun mulighed for i november 2023, hvor hun sammen med andre indsamlingsledere blev inviteret til Malawi for at se, hvordan nødhjælpen bliver brugt. 

- Det er noget helt andet at stå der i varmen, hvor man mærker duftene, og alle detaljer træder tydeligt frem. Man står pludselig en meter fra et andet menneske og kan se, hvor underernærede de er, hvor beskidt og laset tøjet er. Det filter, der normalt er mellem dig selv og et billede i avisen eller i fjernsynet, bliver pludseligt fjernet.

Og så kan man ikke swipe videre, understreger Sigrid Ringström, som til dagligt er kirke- og kulturmedarbejder i Vejgaard Kirke i Aalborg. For det er lige foran dig, og du kan ikke undvige øjenkontakten.

- Det gør et stærkt indtryk. Og jeg var chokeret over, hvor lidt de egentlig har at gøre med. Men man får samtidig mulighed for at se det hele menneske. Så hvis der er et barn, der græder, så ser man jo også, at det løber og leger igen bagefter, fortæller Sigrid Ringström.

Hjælp til katastrofeområder

Den 10. marts holder Folkekirkens Nødhjælp dens årlige sogneindsamling. Den går i år til mennesker ramt af katastrofer, krig og klimaforandringer. For eksempel til malawianerne, som i foråret 2023 blev ramt af cyklonen Freddy. Du har nok ikke hørt om ham, men i Malawi mistede 100.000 mennesker deres hjem, da Freddy - den længste og værste cyklon nogensinde målt i verdenshistorien - ramte landet.

- De er virkelig hårdt ramt af klimaforandringer, som vi i den rige del af verden jo i høj grad har været med til skabe, siger Sigrid Ringström. Men hun blev overrasket over at se, hvor få midler der skal til for faktisk at gøre en forskel: 

- Man kan komme langt med en stor spand og gummislanger med huller i. Kombineret med uddannelse og oplæring kan de bruge de få remedier til at holde jorden kontinuerligt våd, så de kan høste tre til fire gange om året.

Sigrig Ringström er ikke i tvivl om, at nødhjælpen hjælper befolkningen i de udsatte områder.

- Det er helt vildt, så meget de får ud af det. Nødhjælpen kommer frem, og den hjælper. Ingen tvivl om det. Men der er behov for de kontinuerlige donorprojekter, for det tager tid at få vendt udviklingen til det bedre med de udfordringer, de står overfor.

Håb i mørket

Selvom Sigrid Ringström var påvirket af, hvor store udfordringerne er et sted som Malawi, så var der også noget i mødet med befolkningen, som indgød håb for fremtiden.

- Det er nogle vanvittigt stærke mennesker. De er blevet givet nogle svære vilkår, og det er svært at forholde sig til i Danmark. Men vi kan godt sætte os ind i, hvordan det er at kæmpe for familien og landets bedste. Og der er rigtig meget håb, det er nok det mest positive, jeg tog med mig hjem. Der er en udtalt stolthed over at være malawianer, de vil virkelig deres land det bedste.

Sigrid Ringström kan sagtens forstå, at man kan blive passiv eller ligefrem apatisk til tider, når man konstant bombarderes af billeder af katastrofer og krig. For uanset hvor meget man vil det, kan man jo ikke redde verden. Men mindre kan heldigvis også gøre det.

- En gang imellem har man brug for at sænke paraderne lidt og være ærlig over for sig selv og sige: Nej, jeg kan ikke gøre alt – men jeg kan gøre noget.

Hvad går hjælpen til?

I 2024 samler Folkekirkens Nødhjælp ind til mennesker, som rammes af katastrofer. Af krig, konflikter og klimaforandringerne, der får større og større konsekvenser.  

 

Det er efter cyklonen i Malawi eller angrebene i Gaza og Ukraine. Det er lige dér, midt i katastrofen, at udsatte mennesker har brug for akut nødhjælp for at overleve.

 

Læs mere, og meld dig som indsamler på Folkekirkens Nødhjælps hjemmeside.