Fortsæt til hovedindholdet
17. april 2019

Når vi holder fri, bliver der plads til kirken

Man kan også få brug for kirken i sommerferien, da det er i ferien, at vi får tid til at reflektere og giver plads til kirken.

Mange sætter pris på at kunne gå til gudstjeneste, når de er på ferie.

Nanna Rønnov Johansen

Når vi tager på ferie i det danske sommerland eller flytter ud i sommerhuset, vil vi gerne bruge områdets lokale kirke.

Både fordi vi har en særlig tilknytning til området, men også på grund af den eftertænksomhed, der bliver plads til, når vi kommer på ferie.

Det fastslår en ny rapport fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter, som har undersøgt de såkaldte sommerkirker. Begrebet dækker over kirker, der ligger i områder, hvor der om sommeren bor mange turister og feriegæster.

Dåbsfest ved sommerhuset

- Sommerhuset er for nogle deres andet hjem. Så det gør også, at man tænker, det kunne være et naturligt sted at blive viet eller få børnebørnene døbt, siger antropolog Marianne Houmøller-Jørgensen, der har skrevet rapporten.

Den har blandt andet en beretning fra et ægtepar, der har fået døbt fem af deres børnebørn ved sommerhuskirken. Sommerhuset har de haft i 22 år, og det er et familiehus, hvor de også har fejret jul, nytår og påske.

- Der er en anden stemning. Både i kirken og i sommerhuset foregår det under mere afslappende former. Der er skabt nogle mere enkle rammer. Der er plads til, at børnene kan lege, og vi kan bruge hele dagen udenfor. Det er en gave, at vi kan få denne oplevelse med deres dåb, fortæller ægteparret i rapporten.

Feriestemning åbner op

Det at være væk fra sin hverdag og arbejdet kan åbne op for nye tanker om liv, væren og Gud. Derfor kan nogle mennesker få behov for at opsøge den lokale kirke i sommerferien, så de kan få ro og plads til eftertanke.

- Man kan også få brug for kirken i ferietiden. Man bliver mere eftertænksom. Jeg kan godt opleve en tomhed i ferien, og så kan det være godt at gå i kirke og høre nogle salmer eller ord, man kan reflektere over, siger en sommergæst.

Marianne Houmøller-Jørgensen har også erfaret, at feriestemning kan give folk mod på at prøve noget nyt, og kirken i sommerlandsbyen ikke virker så "farlig”. Der er mindre mulighed for, at man render ind i naboen og skal forklare sig.

Mere kirke i sommerhusområderne

I rapporten konkluderes det, at kirken i sommerlandet bliver brugt på mange forskellige måder, og at der er behov for den blandt de sommerhusbeboere og turister, der er tilflyttere i sommermånederne.

- Jeg tror, vi i de kommende år vil se flere aktiviteter i sommerkirkerne og se, at vores sogne faktisk bliver større i de her sommerhusområder, siger Henrik Stubkjær, biskop i Viborg Stift, der har været med i samarbejdet om rapporten.

Fakta

Bag om rapporten

Undersøgelsen er lavet af Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter for Aalborg, Viborg og Ribe stift.

 

Formålet med rapporten var at undersøge folkekirkens rolle i områder med mange gæster i ferieperioderne.

 

Projektet tager udgangspunkt i 12 sogne, som de tre stifter selv har udvalgt.

 

Kirkens perspektiv er belyst igennem 47 interviews med præster, menighedsråd, ansatte og frivillige ved kirkerne. Feriegæsternes perspektiv er belyst igennem 32 interviews med sommerhusejere, turister og ansatte ved turistbureauer og udlejningsbureauer.

 

Feltarbejdet er foregået i 2018 fra midt maj til starten af august.

 

Har du lyst til at læse mere om kirker i sommerlandet, kan du finde rapporten her.