Fortsæt til hovedindholdet
19. marts 2019

Manglede et rum for eksistentielle samtaler

Lisa Melgaard ville egentlig melde sig ud af kirken, da hun fyldte atten. Men i løbet af sin studietid opdagede hun, at hun manglede et rum for nærvær og den eksistentielle samtale.

Lisa Meldgaard

For Lisa Melgaard har et samtaleforløb i Stefanskirken i København åbnet for helt nye perspektiver i hendes tro. Foto: Henrik Dons Christensen

Jeppe Kiel Revsbech 

- Vil du kunne tale mere kvalificeret om tro, kærlighed og liv og død – ikke mindst i et kristent perspektiv?

Sådan spørger Stefanskirken som afsæt for det undervisningsforløb, kirken på Nørrebro lancerede tilbage i januar under overskriften ’Kristendom for voksne’.

Her har nysgerrige københavnere mulighed for at blive klogere på historien og grundbegreberne i den kristne tro, og tilbuddet er tilsyneladende faldet i god jord hos de lokale nørrebroborgere.

Over 40 deltagere – fra nyudklækkede konfirmander til pensionerede 68’ere – har tilmeldt sig forløbet, som finder sted foråret igennem.

’Kristendom for voksne’ er blot én af flere studiekredse i de københavnske kirker, hvor man ganske gratis kan fordybe sig i kristendommens verden.

- Mange af de mennesker, jeg møder i mit arbejde som præst, har givet udtryk for, at de mangler et sprog, når nogen eksempelvis spørger dem, hvorfor i alverden de går i kirke eller tror på Gud. Samtidig er de bange for at sige noget forkert. Så man skal se undervisningen som et træningsforløb, hvor man tilegner sig både viden og et sprog om kristendommen, forklarer sognepræst i Stefanskirken, Pernille Østrem, der står bag forløbet.

Redskaber til hverdagen

Undervisningen strækker sig fra januar til maj, og tanken er, at deltagerne foruden de faste mødegange bliver opfordret til at bruge kirken i dagligdagen – for eksempel ved at gå til gudstjeneste eller udvikle sit personlige bønsliv.

- Flere af deltagerne er ikke døbt eller konfirmeret, mens andre har lyst til at genbekræfte deres forhold til Gud. Det får de blandt andet mulighed for undervejs i forløbet ved en gudstjeneste, vi holder påskenat, som traditionelt er det tidspunkt, man blev døbt i oldkirken. Til gudstjenesten kan de vælge at blive døbt, konfirmeret eller fremstillet, hvis de ønsker det, fortæller Pernille Østrem.

- Og så inspirerer vi forhåbentlig deltagerne til at benytte alle de redskaber, de får med fra undervisningen – eksempelvis hvordan Bibelen kan læses på egen hånd, eller hvordan man kan træde ind i kirkens fællesskab og have glæde af det i hverdagen, siger hun.

Givende gudstjenester

Én af de deltagere, som har takket ja til forløbet i Stefanskirken, er 28-årige Lisa Melgaard.

Hun læser til daglig psykologi på Københavns Universitet – og kommer efter eget udsagn fra en "fuldstændig gennemsnitlig forstadsfamilie", hvor kristendommens ord ikke prægede opvæksten i hjemmet. 

- Jeg er døbt og konfirmeret, men da jeg fyldte 18 år, var det egentlig min klare intention at melde mig ud af folkekirken, opridser Lisa Melgaard.

- Men undervejs i min studietid havde jeg en periode, hvor jeg manglede noget nærvær i min tilværelse. Jeg cyklede dagligt forbi Stefanskirken, når jeg skulle til og fra universitetet, og så bemærkede jeg, at kirken reklamerede med nogle bannere for fyraftensgudstjenester. De gudstjenester fandt jeg en virkelig behagelig ro ved – at møde op og lytte til et klogt menneske og høre noget musik i en halv time og så tage hjem igen. Det syntes jeg var enormt uforpligtende og beroligende, uddyber hun.

Et prekært emne 

Det blev siden til flere gudstjenester i kirken ved Stefansgade – og ikke mindst en spirende nysgerrighed på, hvad kristendommen i grunden er for en størrelse, og hvordan man finder plads til troen i et evigt skiftende samfund.

Det er blandt andet disse spørgsmål, som har fået Lisa Melgaard til at tilmelde sig ’Kristendom for voksne’-forløbet.

- Det er lidt prekært at tale om tro i det her samfund, og derfor er det vildt rart, at der bliver sat nogle rammer, hvor man kan tale om tro. Samtidig er det nogle mennesker, som jeg ellers ikke normalt ville falde i snak med, men som man går ved siden af hele sit liv. Og så har det også været rigtig fedt at sidde i mindre grupper og tale med andre om, hvad vi hver især tænker om kristendommen, forklarer hun.

I dag betegner Lisa Melgaard sig selv som kristen – med alt hvad det indebærer af tro og tvivl – og hun mærker en interesse fra sine omgivelser, når talen falder på netop den åndelige verden:

- Det er min klare opfattelse, at alle de mennesker, jeg snakker med, er interesseret i det åndelige. Alle higer efter et rum, hvor man kan tale om større ting end for eksempel pizzaopskrifter – altså den her eksistentielle overvejelse om, hvad det vil sige at være menneske. Og det rum synes jeg, at jeg har fundet i kirken, siger Lisa Melgaard. 

Tal om tro

Mange kirker i landet har forskellige samtale- og studiekredstilbud. Søg i kirkekalenderen, eller henvend dig direkte til din lokale kirke for at høre om mulighederne.

 

Læs mere om ’Kristendom for voksne’ i Stefanskirken, København.