Læsegrupper mod ensomhed
Samvirkende Menighedsplejer har startet læsegrupper for mennesker, der er meget alene. Højtlæsningen giver deltagerne et udgangspunkt at tale sammen ud fra
Af Helene Overgaard Krüger
Det er ikke litteraturen, der er det vigtigste i Samvirkende Menighedsplejers læsegrupper. Det er til gengæld fællesskabet. Fællesskabet i at sidde sammen og drikke en kop kaffe med brød til, mens man lytter til en novelle og et vers eller digt af H.C. Andersen, Finn Søborg eller Tove Ditlevsen. Bagefter er der gang i samtalen med dagens tekst som det fælles udgangspunkt.
Det fortæller Helle Engelsberg Olsen, der er tovholder på Samvirkende Menighedsplejers læsegrupper og selv er læsegruppeleder.
Hjælp til fælleskabet
Fælles for læsegruppernes medlemmer er, at de er meget alene og skal have en håndsrækning til at komme ind i et fællesskab. Derfor fungerer Samvirkende Menighedsplejers læsegrupper heller ikke ligesom andre læsegrupper. Her skal deltagerne ikke forberede sig på forhånd - faktisk ved de slet ikke, hvilken tekst læsegruppelederen har tænkt sig at læse højt. De skal bare møde op, slappe af og nyde højtlæsningen, kaffen og samværet med hinanden.
”Jeg oplever, at jo flere gange deltagerne er med, desto mere lyst har de til at komme igen”, fortæller Helle Engelsberg Olsen.
Kommunen støtter
Helle Engelsberg Olsen finder deltagerne til læsegrupperne gennem Samvirkende Menighedsplejers omsorgs- og besøgstjenester. Tjenesterne er rettet mod mennesker, der mangler netværk eller har svært ved selv at etablere kontakt til andre.
Københavns Kommune støtter læsegrupperne økonomisk, og Læseforeningen uddanner læsegruppeledere fra Samvirkende Menighedsplejer.
De første læsegrupper er startet op på Samvirkende Menighedsplejers kontor i København, men Helle Engelsborg Olsen håber på, at lokale kirker rundt om i landet har lyst at etablere læsegrupper efter samme model.
Kontakt Samvirkende Menighedsplejer for mere information.