Fortsæt til hovedindholdet
2. oktober 2018

Kunsten at tale klart

Kim Larsens sange trængte ind i kirkerummet, fordi han levede med folket og havde evnen til at tale på tværs af generationer, siger præst og lektor.

I 2017 blev Kim Larsens sang 'Om lidt' indlemmet i Kirkesangbogen som nummer 867. Sangen er populær til bisættelser og begravelser.

Lars Ulrick Lousdal

Susan Himmelblå. De smukke unge mennesker. Kvinde min og Om lidt

Det er alle sange, som de fleste danskere kan synge med på. Stemmen fra sangskjalden er forstummet ved hans død, men teksterne lever videre. Spørgsmålet er, hvorfor Kim Larsens sange er så populære – også i kirken?

Larsen trængte ind i kirkerummet

Mads Davidsen er præst og studielektor ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter i København. Han bor i Odense, hvor Kim Larsen også levede de sidste 24 år af sit liv. I dagene efter dødsfaldet kunne præsten mærke den trykkede stemning i den fynske hovedstad:

- Jeg fornemmer, at folk på gader og stræder er berørte over Kim Larsens død. Som præst må man jo sige, at han er en person, der er trængt ind i gudstjenesterummet. Særligt til begravelser, hvor sangen Om lidt ofte bliver valgt. 

I 2017 blev netop denne sang indlemmet i Kirkesangbogen som nummer 867, og Mads Davidsen vurderer, at teksten har en helt særlig betydning for folk:

- Sangen Om lidt handler jo egentligt om den stilhed, der kan være, når forestillingen er slut. I overført betydning bliver det næsten en protestsang mod døden. Det er en sang, der handler om den stilhed, som familien oplever, efter deres kære er gået bort. 

Sangene samler og lever videre

Efter Kim Larsens dødsfald søndag morgen er medierne næsten svømmet over med lovprisninger. Dagbladet Politiken beskrev ham som ’vor tids Grundtvig’, og livsstilsmagasinet Soundvenue kalder ham 'et åndeligt lejrbål’. Statsminister Lars Løkke Rasmussen måtte fælde en tåre på direkte tv, da han satte ord på Kim Larsens betydning. 

Mads Davidsen har flere års erfaring som underviser i homiletik (kunsten at prædike, red.) på pastoralseminariet, og han kalder selv Kim Larsen for ’en samlende nationalskjald’:

- Sangene lever videre, fordi Kim Larsen var en samlende nationalskjald. Det er en kunst at kunne tale på tværs af generationer. Det kræver, at man taler klart og ligetil, siger præsten.

Lydtæppe til livets faser

Mads Davidsen mener, at den afdøde Gasolinsangers ligefremme facon har haft stor betydning for, at folk har taget ham til sig:

- Kim Larsen har levet med folket. Det er en sanger, som de har haft med sig i alle mulige livsfaser. Til konfirmationsfesterne synger familierne De smukke unge mennesker, til bryllupsfesten synger de Kvinde min og til begravelsen bliver Om lidt ofte spillet, siger Mads Davidsen og uddyber:

- Kim Larsen havde en evne til at tale ind i mange forskellige livssituationer. Derudover har han hele tiden udgivet ny musik. Tanken om, at det nu stopper, er en sorg for folk.

LÆS MERE om begravelsessalmer her

Fakta

  • Kim Larsen døde søndag den 30. september efter længere tids sygdom. Han blev 72 år.
  • Kim Larsens sang Om lidt er en del af Kirkesangbogen fra 2017.
  • Bisættelsen vil finde sted i absolut stilhed og helt privat, oplyser familiens talsmand.