Kirker i hele landet markerer årsdagen for invasionen af Ukraine
Gudstjenester, lystænding, fællesspisning og teater. Få et overblik over kirkernes markering af årsdagen for invasionen af Ukraine her.
Andreas Lindbjerg Nielsen
Det er nu et år siden, verden vågnede op til billederne af russiske militærkolonner, der krydsede den ukrainske grænse med kurs mod hovedstaden Kyiv. I de følgende dage og måneder tog mange ukrainere flugten, hvoraf mere end 30.000 endte i Danmark. Nogle af dem blev hentet i busser arrangeret i et samarbejde mellem private og folkekirkelige aktører. Siden da har kirkerne gjort meget for at byde ukrainerne velkommen med ortodokse højtidsfejringer, fællesspisninger, tøjindsamling og meget mere.
LÆS MERE: Kirkerne tager imod de ukrainske flygtninge
Mange steder markerer man fredag den 24. februar årsdagen for Ruslands angreb på Ukraine. Det foregår ofte med lystænding og freds- og forbønsgudstjenester, men nogle steder er der også fællesspisning og andre aktiviteter på programmet. Rigtig mange steder deltager lokale ukrainere. Blot et lille udpluk:
Lystænding og teater
I Frederiksholm kirke holder præst Morten Sternberg en andagt med lystænding og stilhed. Undervejs spiller 17-årige Taras tre små klaverstykker på kirkens flygel. Taras flygtede alene til Danmark fra Kiev sidste år og boede i første omgang hos en familie i Sydhavn. Taras har blandt andet valgt at spille Revolutionary Etude af Chopin samt Nocturne in C sharp minor: "... to symbolize the despair... and to show the sadness that this situation had inflicted on all of us."
Derudover vil ukrainske skuespillere fremføre et kort teaterstykke, der handler om to kvinder, der vedbliver med at være menneskelige trods krigens rædsler. To af skuespillerne Anatoli og Tatyana Zinovenko er kendte skuespillere i Ukraine, der ligesom Taras er flygtet fra krigen. Anatoli har selv skrevet det teaterstykke, der fremvises i kirken.
Folketinget markerer årsdagen i Holmens Kirke
Folketinget markerer årsdagen med en gudstjeneste i Holmens Kirke i København, hvor H.K.H. Kronprins Frederik og H.K.H. Kronprinsesse Mary vil være til stede. Derudover deltager statsminister Mette Frederiksen, Folketingets formand Søren Gade, den ukrainske ambassadør Mykhailo Vydoinyk, medlemmer af Folketinget og inviterede gæster.
- Folketingets partier står samlet i solidariteten med Ukraine. Krigen berører os dybt, fordi den er et angreb på grundlæggende værdier som frihed, demokrati og national selvbestemmelse. Derfor er Ukraines frihedskamp også vores kamp, siger Folketingets formand Søren Gade i en pressemeddelelse.
Under gudstjenesten vil statsministeren, Folketingets formand og den ukrainske ambassadør holde tale.
Kirkeminister og biskop deltager sammen
I den katolske domkirke Skt. Ansgars kirke i København er der allerede torsdag aften fra kl. 20.00-21.15 aftenbøn for fred. Her deltager både den katolske biskop Czeslaw Kozon, Sergii Berezhnoi fra den ukrainsk-ortodokse kirke og Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen samt kirkeminister Louise Schack Elholm. Der vil blive sunget 'Kringsatt av fjender', ligesom der vil være mulighed for at tænde lys.
I Helsingør Domkirke inviterer man til gudstjeneste, hvor man kan ”udtrykke fortvivlelse over krigens brutalitet, bede for fred og udtrykke solidaritet med krigens ofre.” Gudstjenesten er tilrettelagt i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp. Biskop Peter Birch deltager selv og udtaler:
- Som kirke har vi en særlig rolle i situationer, hvor folk føler sig magtesløse og der er behov for at holde fast i et trodsigt håb om fred.
Husk, at du altid kan tjekke kirkekalenderen for at se, hvad der sker i dit lokale sogn.