Fortsæt til hovedindholdet
9. november 2017

Kirker fejrer mortensaften

Lanterneoptog, Luthers fødselsdag, andesteg og udklædte børn. Landet over fejrer kirker mortensaften den 10. november.

Mortensaften bliver fejret med fællessang, fællesspisning og hyggeligt samvær. Arkivfoto.

Lars Ulrick Lousdal

Mortensaften er mere end andesteg. Denne aften inviterer kirker til aftengudstjeneste for at høre om den afdøde biskop Martin af Tours – kendt som Morten Bisp - og Martin Luther, der netop er opkaldt efter Martin af Tours.

Luther havde fødselsdag på mortensaften. Han ville i år være fyldt 534 år.

Flere kirker er begyndt at markere mortensaften med særlige aftensgudstjenester, som fortsætter med fællesspisning og hyggeligt samvær i menighedshuset.

LÆS MERE om hvorfor vi spiser andesteg og holder mortensaften her

Fødselsdagssang for Luther

I Skovvejskirken i Ballerup er det tredje år i streg, at mortensaften bliver fejret med en aftengudstjeneste. Sognepræst Laila Bomose har haft et særligt tema hvert år. Denne aften vil hendes prædiken fokusere på fortællingen om Morten Bisp og koret vil synge for Martin Luther:

- Vi har både musik og kor med til aftengudstjenesten. Grundtonen i korsatserne er en opfordring til at deltage ved at synge med. Lade ordet få mund og mæle kan man sige. Dermed bliver det også en fin markering af Luthers fødselsdag, siger Laila Bomose.

Efter gudstjenesten fortsætter menigheden mortensaften med at spise andesteg og synge sange fra højskolesangbogen.

Lanterneoptog med udklædte børn

I Vålse Kirke på Falster er det første gang, at mortensaften bliver fejret. Sognepræst Dorte Hedegaard fortæller, at arrangementet er inspireret af en tysk tradition:

- Vores lokale kordegn er fra Tyskland, og der fejrer man Luther med lanterneoptog. Så børnene bliver først klædt ud som Morten Bisp, Martin Luther og Junker Jörg, og derefter går vi alle på lanterneoptog efter gudstjenesten, hvor vi synger ’Du som har tændt millioner af stjerner’.

Præsten håber på, at mortensaften bliver en fast tradition i Vålse Kirke, som er en del af et stort landpastorat på Falster:

- Det er en god måde at samle folk. Vi bliver 25 til fællesspisning efter gudstjenesten og lanterneoptoget. Sammen spiser vi forloren andesteg og trefarvet is inde i konfirmandstuen, siger Dorte Hedegaard.

LÆS MERE om årets højtider her