Fortsæt til hovedindholdet
6. maj 2016

Kirken på gaden

Danske Kirkedage er blevet til Himmelske Dage og rykket ud på byens pladser. Kirkerne har givet københavnerne en fest. Og noget at tænke over

Himmelske Dage åbnes fra scenen på Nytorv. Foto: Sille Arendt/Københavns Stift

Siden 1968 har Danske Kirkedage hvert tredje år samlet de kristne kirkesamfund for at fejre det, som forener kirkerne og diskutere det, som udfordrer dem.

Det gør de også under Himmelske Dage i København i Kristihimmelfartsferien, men denne gang blander turister og københavnere på bytur sig med kirkefolket. På scener og i telte på byens centrale pladser kan man høre gospelkor, Dylansange, Dicte og Sigurd Barrett. Og blive klogere på reformationen, socialt arbejde og eksistentielle spørgsmål. Synge nye og gamle salmer, møde kirkekunstnere og forfattere. Eller sætte sig i en af de mange samtalesofaer, hvor præster er klar til en snak.

Clement Kjersgaard (th) styrer ordet under debatten om lokal kirke i en global tid. Fra venstre Søren Dalsgaard, Folkekirkens Asylsamarbejde, Sørine Gotfredsen præst og forfatter, Jeppe Bach Nikolajsen Menighedsfakultetet Aarhus, Kirsten Andersen formand Grundtvigsk Forum, Henrik Stubkjær biskop Viborg Stift. Foto: Henrik Petit

Præster og medvirkende på vej til åbningsgudstjeneste i Vor Frue kirke. Foto Sille Arendt, Københavns Stift

Programmet med mere end 400 gratis arrangementer studeres. Foto: Sille Arendt, Københavns Stift

Fællesspisning i Kødbyen. Foto: Sille Arendt, Københavns Stift

Vesper eller aftenbøn i Sankt Ansgar Kirke i Bredgade. Foto: Sille Arendt, Københavns Stift

Masser af debat. Her er det Karen Klint, Socialdemokraternes kirkeordfører og Marie Krarup, Dansk Folkeparti. Foto: Sille Arendt, Københavns Stift

Folkeklubben var på scenen på Nytorv og gav blandt andet deres gendigtning af lignelsen om den barmhjertige samaritaner. Foto: Sille Arendt, Københavns Stift

Folkekirken til debat

Offentligheden er også inviteret inden for til debatter om kirkens udfordringer. Organisationer som Indre Mission og Grundtvigsk Forum er kendt for at stå langt fra hinanden som kirkelige retninger. Fredag var de medarrangører af Folkekirkemødet, og debatterede det faldende dåbstal, den eksistentielle samtale og lokal kirke i en global tid.

Heller ikke ved denne lejlighed nåede de til enighed, men det var heller ikke formålet, understregede Søren Abildgaard, formand for Landsforeningen af Menighedsråd, som stod bag arrangementerne.

- Folkekirkemødet er et uformelt samtaleforum uden referater. Vi er er for at lære af hinanden og lade os inspirere, sagde han i sin velkomst. 

Arrangørerne forventer omkring 30.000 deltagere til Himmelske Dage. Herning er vært når Danske Kirkedage afholdes næste gang i 2019.