Fortsæt til hovedindholdet
27. januar 2016

Kirken og kommuner samarbejder om flygtninge og konfirmander 

Biskop over Viborg Stift, Henrik Stubkjær, besøger alle borgmestrene i stiftet for at aftale samarbejde om konfirmandforberedelse og modtagelse af flygtninge

Kirken kan være med til at tage imod de flygtninge, der kommer til landet, mener biskop over Viborg Stift, Henrik Stubkjær.
Arkivfoto: Helene Overgaard Krüger

Af Helene Overgaard Krüger

- Kirken står for en stor del af sammenhængskraften i vores samfund, og den er en spydspids inden for socialt arbejde i hele landet, fremhæver Henrik Stubkjær over for Folkekirken.dk.

- Den fylder mere i civilsamfundet, end mange tænker over, understreger han.

Derfor har han kontaktet samtlige borgmestre i sit stift for at drøfte praktiske indgange for et samarbejde mellem kirken og kommunerne i Viborg Stift. 

Læs også: Præst: Vi er klar til at hjælpe

Mange kristne flygtninge

- Omkring 10 % af de syriske flygtninge er kristne, så det er naturligt, at kirken er med til at tage imod dem, mener han. 

Røde Kors har foreslået, at alle flygtninge ved ankomsten får en dansk ven, og her kan kirken træde til, mener Henrik Stubkjær. Han finder det oplagt, at kirker og kommunerne samarbejder, fordi kirkens netværk rækker ud i hele landet.  

Læs også: Biskop: Vi må stå sammen om at hjælpe flygtninge

Lokalt potentiale

Kirken har et stort potentiale lokalt i sognene, hvor danske venskabsfamilier kan hjælpe en flygtningefamilie med dagligdags ting som at købe ind, læse breve fra det offentlige og køre børnene til fodbold.   

- Vi kan også være med til at få flygtningenes egne ressourcer i spil, mener Henrik Stubkjær og nævner, at kirken kan hjælpe med at finde arbejde til mange af flygtningene. Det kunne være på kirkegårdene eller i frivillige sammenhænge inden for folkekirken. 

Læs også: Flygtninge har brug for hjælp

Hele stiftet rundt

Henrik Stubkjær er positivt overrasket over det engagement, han har mødt i Ikast-Brande, Lemvig, Herning, Holstebro og Vesthimmerland, og møder med de sidste tre kommuner i Viborg Stift følger snart. 

Udover modtagelsen af flygtninge handlede møderne også om at genskabe fleksibiliteten i konfirmationsforberedelsen. I den forbindelse har alle stiftets kommuner meldt sig til en forsøgsordning, som igen gør det muligt at finde fleksible løsninger for konfirmationsforberedelsen inden for almindelig undervisningstid. 

Læs også: Snart må elever gå til konfirmandundervisning i normal skoletid