Kirken kårer årets frivillige
Hver tredje dansker er frivillig, mange af dem i folkekirken. Aalborg stift indstifter pris til årets kirkefrivillige på den nationale frivillighedsdag.
Der er masser af frivillige hænder i de danske kirker. De bærer størstedelen af det lokale kirkelige arbejde, og det vil folkekirken sætte fokus på. Aalborg stift lancerer magasinet Frivillig og prisen Årets Kirkefrivillige 2014 i forbindelse med Frivillig Fredag, som er Danmarks nationale frivillighedsdag.
Folkekirkens frivillige
Oplæser, indsamler, besøgsven, cafémedarbejder… Listen over frivillige i folkekirken er lang og tæller mange. Alene menighedsrådene tæller omkring 13.000 frivillige, som leder de lokale kirker og deres arbejde. Mange giver også en hånd med ved kirkernes aktiviteter. I den nordjyske by Hune, der huser 1400 indbyggere, er 15 personer på kaffelisten, 25 indsamlere til Folkekirkens Nødhjælp og 21 på listen over oplæsere. Mere end 100 frivillige kan de tælle til i sognet.
Biskop i Aalborg stift, Henning Toft Bro, har indstiftet prisen Årets Kirkefrivillige 2014 for at hædre de mange frivillige i de nordjyske sogne. Prisen bliver givet i begyndelsen af det nye år. Biskoppen betragter frivillighed som en naturlig del af kirkens praksis.
-Frivilligheden ligger i danskernes gener i forlængelse af den kristne tanke om, at man skal hjælpe andre, siger han.
Frivillige har mange ansigter
Kirkens arbejde drejer sig ikke kun om gudstjenesten. Kirken er også et fællesskab af mennesker, der arrangerer alt fra babysalmesang til vågetjeneste for døende. For at sætte ansigter på de mange frivillige udgiver Aalborg stift også et magasin. Her møder man blandt andre konfirmandværten, ”kørestolsskubberen” og cafélederen. Sidstnævnte hedder Lise Sørensen, og hun står som arrangør af Torsdagscaféen på Mors. Her mødes omkring 20 ældre til sang, snak og hygge.
-Jeg får meget mere tilbage end jeg selv giver. Det er en fornøjelse at se et gammelt menneske lyse op og begynde at fortælle. Det er ikke til at forklare - det skal opleves, siger Lise Sørensen.
Biskop Henning Toft Bro håber, at man med udgivelsen kan skubbe til bevidstheden om, hvor mange frivillige der er i folkekirken, og hvad kirken kan bruge frivillige til.
Læs magasinet Frivillig på Aalborg Stifts hjemmeside her
Læs mere om frivilligt arbejde i folkekirken
Læs om kirkens frivillige her
Læs også om frivilligt socialt arbejde i folkekirken
Af Sara From Lyng