Julegudstjeneste næsten som vi plejer
Det skal være muligt at holde fast i juletraditionerne og begynde juleaften med en julegudstjeneste. Derfor arbejder kirkerne allerede nu på at finde løsninger, så julegudstjenester kan holdes med afstandskravet.
Nanna Rønnov Johansen
Ritualer er vigtige, særligt i julen og ikke mindst en tid, hvor meget er anderledes på grund af corona.
Derfor anstrenger mange kirker sig i øjeblikket på at finde løsninger, så juleaften kan begynde med en gudstjeneste, som den plejer, samtidig med at man overholder corona-restriktionerne.
Flere gudstjenester og online tilmelding
I Blovstrød Kirke, som er den mindste kirke i Allerød, holder de helt ekstraordinært otte gudstjenester juleaftensdag. Der er nemlig kun plads til 24 deltagere med fællessang og 48 deltagere uden fællessang, når man skal overholde de nuværende krav om areal og afstand i den lille middelalderkirke.
- Det er et dilemma, for hvad er vigtigst? At have så mange som muligt inde i kirken, eller at vi kan synge? Der er vi kommet frem til det kompromis, at vi prøver at have to gudstjenester med sang, og ved de andre seks må man ikke synge, men der er til gengæld dobbelt så mange pladser, siger sognepræst Mathias Harding.
Selv om han på den ene side ønsker så mange som muligt i kirken, vil han på den anden side også gerne tage hensyn til dem, der elsker at synge.
- Vi kunne også vælge at sige, at alle julegudstjenesterne var uden fællessang, men så går noget af den lutherske tradition tabt, for lige siden Luther har den danske gudstjeneste været en salmegudstjeneste, hvor menigheden synger salmer sammen. At mange også i dag forbinder gudstjenesten med fælles salmesang viser, at traditionen stikker dybere, end man umiddelbart skulle tro, fortæller Mathias Harding.
Med pladsbegrænsningerne har Blovstrød Kirke også valgt, at folk skal tilmelde sig julegudstjenesten på forhånd via hjemmesiden Billetto eller ved at ringe til sognepræsten, så de ikke er nødt til at afvise nogen i døren den 24. december.
Julegudstjeneste i idrætshal
I Sørbymagle og Kirkerup, der ligger lidt uden for Slagelse, har man fundet en anderledes løsning. Her vælger de at rykke julegudstjenesten ud af kirkebygningen og ind i en nærliggende idrætshal, hvor der bliver plads til 300 deltagere.
- Jeg er sikker på, at det bliver en fin og god oplevelse. Vi skal ikke afvise nogle, og vi skal synge alle de gode julesalmer, som bliver projiceret op på et lærred, så vi skal ikke sidde med ark, siger Marianne Myssen, der er præst i de to kirker.
Hallen bliver desuden udstyret med et podie, hvor alteret og prædikestolen skal være, et stort juletræ og en masse pynt, så der bliver hyggeligt at være.
- Det vil blive noget, som folk aldrig glemmer, tror jeg. I det her corona-år har vi haft så mange afsavn, så lad os finde på nye ting, så vi kan tænke, at der også var noget godt. Vi kom da til julegudstjeneste, og det var i vores lokale hal, fortæller Marianne Myssen.
Andre gudstjenester i julen
Hvis du gerne vil til julegudstjeneste den 24. december, er det en god idé at holde dig orienteret på kirkens hjemmeside. På grund af omstændighederne i år, kan det være, det foregår et andet sted end i kirkerummet, eller at du skal tilmelde dig på forhånd.
Mange kirker holder desuden gudstjenester 1. juledag, 2. juledag og nytårsdag, som du også kan overveje at tage med til. Du kan også holde øje med, om kirken evt. også holder en julegudstjeneste allerede den 23. december.
Hvis du arbejder i folkekirken
Medarbejdere kan hente inspiration i det idékatalog, som blev sendt ud til alle landets kirker i september. Kataloget ligger på alle stifters hjemmesider og er udarbejdet af Taskforce, som er den arbejdsgruppe, der løbende har formidlet corona-retningslinjer ud i folkekirken.