Fortsæt til hovedindholdet
29. september 2021

I fjerde forsøg blev Petra døbt

Petra var for længst vokset ud af dåbskjolen, da hun blev døbt efter coronanedlukningen. Hun kunne selv gå op til døbefonten, og dagen blev lige så højtidelig og rørende, som da hendes søskende blev døbt som spæde.

Petra nåede at blive et år og otte måneder, før hun blev døbt i Sankt Lukas Kirke i august 2020. Foto: Jens Peter Engedal 

Andreas Lindbjerg Nielsen

Petra sidder på sin fars arm, da dørene i Sankt Lukas Kirke i Aarhus går op. Omgivet af mor, storebror, storesøster og gudmor går følget op mod den forreste bænk, som er reserveret til dåbsfamilien.

Petra er én ud af mange tusinde danske børn, som har fået sin dåb udskudt eller aflyst på grund af corona. I disse måneder vælger en del forældre at gennemføre den udskudte dåb med et lidt ældre barn end vanligt, mens andre enten glemmer at få planlagt en ny dåb eller simpelthen opgiver det, og venter ind til barnet engang selv kan tage stilling til det inden konfirmationen.

Petras forældre, Ditte Marie og Jens, var også nødsaget til at aflyse den første planlagte dåb efter nedlukningen i marts 2020. Og den næste. Og den næste igen. Men fjerde gang blev Petra endelig døbt, den 28. august 2021.

- Vi stod jo lidt i samme dilemma som mange andre. Skulle vi udskyde igen eller bare aflyse? Men vi kom frem til, at det var vigtigt for os at manifestere, at Petra blev indlemmet i familien på en måde. Og at samle familien omkring det, som vi anser for at være en betydningsfuld tradition, siger Ditte Marie. 

LÆS MERE: Slog barnedåb og 1-års fødselsdag sammen

Tumlingedåben – et nyt fænomen

Taler man om barnedåb, vil de fleste for sit indre blik se et spædbarn i en lang, hvid kjole. Men Petra er ikke et spædbarn, hun er en såkaldt tumling på 1 år og 8 måneder og er på dåbsdagen iført skinnende sorte laksko, hvide gamacher, blomstret kjole og en lyserød sløjfe i det krøllede, brune hår. Når hun ikke sidder ved far eller mor, løber og, ja, tumler hun rundt på kirkegulvet.

Fakta

Hvad er en tumling?

En tumling betegner et barn på cirka et til tre år og svarer til det engelske "toddler". Kendetegnende for børn i aldersgruppen er, at de er: urolige, smilende, nysgerrige, sanselige, bevægelige, larmende, umiddelbare, pludrende og undersøgende.

 

Kilde: Religionspædagogisk konsulent Camilla Bækgaard Eriksen, Hellebæk sogn

Ditte Marie og Jens’ ældre børn, Augusta og Alfred, blev døbt, da de var spædbørn. Altså ligesom der er tradition for, at mange bliver det i Danmark. Derfor var de spændte på, hvordan det ville gå med en tumling som Petra, der både kan gå selv og bruge og forstå ord.

- Hun hyggede sig bare rigtig meget. Og fordi hun jo er det ældre, så blev hun også naturligt en større del af dagen, fortæller Ditte Marie.

Det var kun selve dåbshandlingen, hvor hun skulle have vand i håret, der gjorde hende lidt utryg.

- Ja, det, syntes hun, var noget mærkeligt noget, griner Ditte Marie. Jens tilføjer:

- Men på mange måder forløb det egentlig fuldstændig ligesom de andre dåb, vi har haft i familien. Ceremonien var den samme, og det var lige så rørende og højtideligt.

LÆS MERE: Dåbskjole til tumlingen

Stadig efterslæb på dåb

Landets præster og kirker har i øjeblikket rygende travlt med at gennemføre mange af de udskudte kirkelige handlinger. Men kirkestatistikken viser, at der stadig er et efterslæb fra nedlukningsmånederne på særligt dåb, som endnu ikke er indhentet. Selvom tal fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter viser, at der fra april til juli i år i gennemsnit er døbt 2000 mere per måned sammenlignet med 2020, er der stadig et stykke vej endnu. Årets sidste måneder vil vise, hvor meget af efterslæbet, der bliver indhentet i 2021.

Ditte Marie og Jens understreger, at det naturligvis er op til folk selv at beslutte, om de vil gennemføre den dåb, de aldrig fik holdt på grund af corona.

- Men for os, var det det helt rigtige. Og man skal i hvert fald ikke være bange for, at det ikke bliver lige så fint og rørende, som hvis det var et spædbarn. Tværtimod.