Fortsæt til hovedindholdet
21. juni 2016

Hvem fejrer vi til Sankt Hans?

Når vi på torsdag fejrer Sankt Hans med bål, hekse, snobrød og fællessang, er det ikke kun midsommeren, men også en person fra Bibelen, vi fejrer. Nysgerrig? Læs med her.

Johannes Døber blev ifølge traditionen født den 24. juni, altså dagen efter, at vi har sendt heksene afsted mod Bloksbjerg. I norden fejres flere højtider aftenen før selve dagen, og derfor fejrer vi altså Sankt Hans den 23. juni.

Astrid Højbjerg

Det er skønt at varme sig ved Sankt Hans-bålet til tonerne af Drachmanns midsommervise. Men hvem er egentlig den Sankt Hans, vi synger om, og som lægger navn til dagen?

Svaret findes i Bibelen, for den Hans, som lægger navn til dagen, er nemlig Bibelens Johannes Døber

Johannes Døber er Jesus’ fætter og seks måneder ældre end Jesus. Tilnavnet ’døber’ har han, fordi han døbte folk i Jordanfloden. Han døbte også Jesus.

Johannes Døber beskrives som en forbereder for Jesus, da han opfordrede folk til at leve, som Gud ønskede det. Som forbereder for Jesus skulle hans betydning aftage, mens Jesus' skulle tage til. Derfor fejres hans fødsel netop, når lyset begynder at aftage, imens Jesus' fødselsdag fejres omkring vintersolhverv, når lyset vender tilbage.

Henrettet af Herodes

Johannes Døber gjorde sig uvenner med Kong Herodes anden kone, Herodias, fordi han kritiserede, at hun og Kong Herodes giftede sig, selv om de begge var gift i forvejen.

En dag lovede kongen Herodias datter, Salome, at hun måtte få, hvad hun ønskede sig, fordi hun dansede så smukt for Kong Herodes og hans gæster. På vegne af sin mor ønskede hun sig Johannes Døbers hoved på et fad, og Johannes Døber blev derfor halshugget af Kong Herodes.

SE OGSÅ: Quiz: Har du styr på Sankt Hans?

Magi og trolddom

Johannes Døber blev ifølge traditionen født den 24. juni, altså dagen efter, at vi har sendt heksene afsted mod Bloksbjerg. I norden fejres flere højtider aftenen før selve dagen, og derfor fejrer vi altså Sankt Hans den 23. juni.

Sankt Hans er fra gammel tid blevet forbundet med forestillinger om magi. Man mente, at naturens kræfter ved midsommer var på sit højeste og altså farligst.

Et af de gode råd til at undgå hekse var at tænde et bål, som kunne skræmme farlige kræfter væk.

Skikken med at sætte en heks på Sankt Hans-bålet kender vi dog først fra slutningen af 1800-tallet. Den stammer muligvis fra tyske indvandrere, som bragte skikken med at brænde vinteren af i form af en figur på bålet. 

Du kan læse mere om Sankt Hans-traditionerne her. 

Fejres over hele verden

Johannes Døbers dag blev fastholdt som helligdag efter reformationen, men senere fjernet ved helligdagsreformen 1770. Folk blev dog ved med at fejre midsommeren med bål og sang.

Det er ikke kun i Danmark, vi fejrer Sankt Hans. Det gør man også i England, Irland, Frankrig og Rusland. I andre dele af verden fejres Johannes Døberens dag med vandkamp, glødevandring og hesteridt.  

Du kan læse mere om Sankt Hans her.