Gudstjeneste for demente åbner sanserne
Plejehjemspersonale melder om, at mennesker med demens er mere rolige, når de har været til gudstjeneste. Demensgudstjenester er forkyndelse gennem musik og sanserne, og efterspørgslen vokser.
Marianne Luna Røndal
Landet over besøger præster de lokale plejehjem for at tale med beboerne og holde gudstjeneste. Men også når man sidder på plejehjem skal man have mulighed for at opleve kirkerummet. I blandt andet Odense inviterer man plejehjemsbeboere med demens til gudstjenester, der vækker minder.
Antallet af gudstjenester for demente stiger, og det samme gør efterspørgslen, for personalet oplever en forandring hos demente efter en gudstjeneste. Samtidig stiger antallet af mennesker med sygdommen. Ifølge Videnscenter for Demens lider op mod 87.000 danskere af demens.
LÆS MERE: Demensgudstjenester fremkalder erindringer
Kirkerummet kan fremkalde minder
Kirken rummer noget genkendeligt, der kan fremkalde minder for mennesker med svigtende hukommelse. Det siger præst i Vor Frue Kirke i Odense, Camilla Balslev Fage-Pedersen. Hun har været med til at starte gudstjenester for demente op i Odense provstierne sammen med sognepræst Lars Dalum.
- Mange har et forhold til kirkerummet. Der er noget med lugten, med lyden, at sidde på bænkene, også selvom man ikke har gået i kirke meget før. Hele sanseapparatet får meget forærende ved at man flytter de demente fysisk over i kirken, siger Camilla Balslev Fage-Pedersen og fortsætter:
- Det handler jo om nærvær. Vi rører også ved de demente, giver håndtryk og holder øjenkontakt.
Demente er mere rolige efter gudstjeneste
Gudstjenesterne for demente er bygget op som en sanselig gudstjeneste, hvor de demente får noget at sidde med, for eksempel et lille trækors. Kirken bliver pyntet op med blomster, så der er noget at kigge på.
- Personalet fra plejehjemmene siger, at det i høj grad nytter. De oplever beboere, som kan være urolige, når de kommer, og som falder til ro ved at være til stede i gudstjenesten. Og i det hele taget har de en bedre adfærd, når de er gået derfra, end da de kom. Oplevelsen lagrer sig fysisk i dem, siger Camilla Balslev Fage-Pedersen.
Forkyndelse gennem musikken
Når de afholder gudstjenester for demente i Odense, er der fokus på en sanselig og musikalsk oplevelse.
- Ved en demensgudstjeneste skruer vi ned for ordene og op for det musikalske. Noget af det allersidste, der bliver påvirket ved demens, er det område i hjernen, der handler om musik. Derfor forkynder vi gennem musikken i stedet for ordene, siger Camilla Balslev Fage-Pedersen.
Præsterne holder en prædiken, men den er anderledes end til søndagshøjmesserne.
- Alt efter hvilken type demens man har, har man forskellig adfærd. Nogle kommer med en kommentar under prædikenen, og så får man lige en snak til høstgudstjenesten om, hvorvidt humlen er blevet plukket eller ej.
LÆS MERE: Samarbejde mellem kommune og kirke styrker lokalområdet
Samarbejde mellem kommunen og provstierne
Demensgudstjenesterne foregår som et samarbejde mellem Odense Kommune og Odense provstierne. Provstierne står for udgifter til transport og kaffe, mens kommunen stiller personale til rådighed.
- Det fantastisk rare er, at personalet gerne vil med, for de får en fælles oplevelse med beboerne. De går til gudstjeneste sammen, så der opstår et fællesskab, siger Camilla Balslev Fage-Pedersen.
Populære demensgudstjenester
Odense provstierne holder seks demensgudstjenester om året, og til hver gudstjeneste kommer omkring 65 mennesker med demens.
- Vi kunne sagtens holde flere demensgudstjenester, for der er efterspørgsel på dem. Men vi gør så meget, vi kan, indenfor Odense-provstiernes rammer, siger Camilla Balslev Fage-Pedersen.
Folkekirkens tilbud til mennesker med demens
For at finde en oversigt over de demensgudstjenester de næste 14 dage, kan du søge på "demens" og "demensgudstjeneste" i Kirkekalenderen her.
På Fyn foregår demensgudstjenesterne i Ansgars Kirke og Munkebjerg Kirke. I Fyens Stift har de tillige et demensnetværk - læs mere om det her.