Forandrede corona-krisen folkekirken?
I krisetider plejer kirken at udfylde en særlig plads i samfundet. Men folkekirken var lige så uforberedt på nedlukningen som resten af landet. Undersøgelse skal sætte den improviserede krisehåndtering under lup og klæde kirken på til fremtidens kriser.
Karen Marie Sø Leth-Nissen
"Folkekirken og corona - 100 dage, der forandrede folkekirken?" er titlen på den landdækkende undersøgelse, Folkekirkens Videnscenter (FUV) gennemfører de kommende måneder. Den skal opsamle viden og erfaringer fra krisen, der for første gang i historien lukkede kirkerne for gudstjenester og arrangementer i flere måneder.
- Folkekirken har vist sig fra helt nye sider under corona-krisen, og det er blandt de erfaringer, vi samler ind nu, så hele folkekirken kan lære af dem, siger Birgitte Graakjær Hjort, leder af Videnscentret, og fortsætter:
- Lige nu har vi brug for at høre fra alle, som satte nye aktiviteter og tiltag i gang, eller som var med til dem. Fik du besøg eller telefonopkald fra din præst eller andre fra den lokale kirke? Var du på kirkegården til fællessang med afstand? Eller havde du en anden oplevelse relateret til folkekirken, som du synes, skal med i vores materiale? Vi i Videnscentret opfordrer alle til at skrive til os på mailen, så vi får samlet så meget materiale som muligt ind om folkekirken under corona-krisen.
LÆS OGSÅ: Sådan kan du bruge din (delvist åbne) kirke
Online-gudstjenester blev et kæmpe eksperiment
Selvom kirkerne var lukkede under corona-krisen, blev der alligevel holdt gudstjenester, da mange valgte at producere online-gudstjenester. Det bliver et andet fokuspunkt i undersøgelsen.
- Det var helt specielt, at så mange præster og sogne kastede sig ud i online-gudstjenester, -andagter og -hilsner til den lokale menighed. Mange havde aldrig prøvet det før, men tog mod til sig og prøvede det af. Det kan vi alle lære mere af, og vi har derfor også samlet online-gudstjenester ind for tre udvalgte søndage, nemlig én i begyndelsen af nedlukningen, én i midten og én i slutningen, siger Birgitte Graakjær Hjort.
Spørgsmålet er med andre ord, om de mange nye tiltag nåede frem til de mennesker, som havde brug for deres kirke og præst. Hvor mange så online-gudstjenester og videohilsner fra præsten? Hvilke nye måder at forkynde, skabe fællesskab og støtte mennesker på gav mening og lykkedes godt?
Lige nu har projektet data om ca. 165 online-gudstjenester. Men der er brug for flere, så derfor er der også en særlig opfordring til at bidrage med links til online-gudstjenester fra de tre udvalgte søndage. På FUV’s hjemmeside kan man downloade den nuværende oversigt og se, om de gudstjenester, man selv var med til at lave, er kommet med. På den måde kan hele folkekirken være med til at kvalificere materialet og sikre, at det bliver så dækkende som muligt. De konkrete datoer er 15. marts, 12. april og 10. maj.
Undersøgelsen er finansieret af Folkekirkens Fællesfond og vil resultere i en rapport ”100 dage, der forandrede folkekirken?” der udkommer til oktober.
Bidrag med dine erfaringer
FUV opfordrer alle medarbejdere, menighedsrådsmedlemmer og mennesker, der har deltaget i kirkernes tilbud under corona-krisen, til at sende erfaringer og materialer til fuvcoronaprojekt@km.dk.
Centeret har brug for dit navn og sted, så de kan tage kontakt og få flere oplysninger.
FUV offentliggør ikke dit eller andres navne uden samtykke.