Folkekirkelige podcasts bobler frem
For tre år siden var der stort set ingen. I dag laver stifter, provstier og præster podcasts som aldrig før. Det er et oplagt medie til at tale om tro, siger en af præsterne.
Andreas Lindbjerg Nielsen
Som med så mange ting i 2020 startede det med en pandemi. Pludselig havde de to præster og venner Ane Øland Bækgaard og Jens Fogh tid tilovers i kalenderen til at snakke sammen - sådan rigtigt - over telefonen. Lange samtaler om ”alt mellem himmel og jord”. De var så opløftede efter samtalerne, at de ville afprøve, om det også kunne komme andre til gode. Derfor gik de til mediet Heartbeats og lavede en prøveoptagelse til en podcast.
- Det kunne de heldigvis godt lide, så vi gik hurtigt i gang med at producere de første afsnit, siger vært Ane Øland Bækgaard.
Det er foreløbigt blevet til seks afsnit af podcasten 'Vorherre Bevares', hvor de to præster taler om så forskellige ting som sure børn på cykelstien det ene øjeblik og syndsbegrebet det næste. Fra det nære og dagligdagsagtige til den store og ofte mere abstrakte samtale om tro.
Det har været et vigtigt afsæt for værterne ikke at foregive, at de som præster sad med svarene på rede hånd.
-Præster er også mennesker med tvivl og svagheder. Med et program som 'Tal til mig' på P1, synes jeg faktisk, det er blevet tydeligt, at ikke-teologer ofte har et bedre og mere umiddelbart sprog for tro end mange præster, siger programmets anden vært Jens Fogh.
Et medie i hastig vækst
'Vorherre Bevares' er blot et af de seneste eksempler på en podcast om tro, som er blevet udgivet i løbet af de sidste par år. Hvor der for tre år siden kun var meget få podcasts med en folkekirkelig afsender (Manden & Præsten, Københavns Stift og Næstekaffe, folkekirken.dk), er der i dag en bred vifte af velproducerede podcasts, som behandler emnerne kristendom, eksistens og tro.
Også coronakrisen har været med til at sætte skub i lydmediet flere steder, hvilket blandt andet blev starten på podcastene 'Ned på jorden' (Hillerød Provsti) og 'Sankt Jakobs Lyd' (Sankt Jakobs Kirke, København).
I dag producerer flere kirker, provstier og stifter podcast med en lokal eller regional vinkel. For eksempel 'Maries Rum' fra Næstved Provsti, 'Katekiscast' i Rise Kirke eller 'Døde forældres klub' i Aalborg Stift.
Men der bliver også produceret podcast af præster i samarbejde med eksterne medier såsom 'Præsteværelset' med Kathrine Lilleør på podcastmediet Podimo samt 'Vorherre Bevares', der altså udkommer på mediet Heartbeats.
Sammen med et voksende fokus på trosstoffet fra de store public service-medier med DR i spidsen, giver det samlet set en massiv dækning af trosstoffet på flere niveauer. Og der er hele tiden flere, som kommer med på bølgen.
Turde være snakkende
Ifølge sognepræst og vært Jens Fogh giver det god mening at bruge podcasten som platform til den vigtige samtale om tro og eksistens.
- Moderne podcast har tit en snakkende form, og det passer godt til en samtale om tro. For vi har ikke nemt ved at tale om tro her i landet. Vi forsøger at tage det højpandede og teoretiske ud ved at gøre det meget hverdagsnært og ja, ved at turde være snakkende.
Det har krævet noget overvindelse for begge præster at lægge deres tvivl og ubearbejdede tanker så åbent frem. Men selv om de kan mærke kollegaernes øjne hvile på dem, er det ambitionen om at skabe et åbent samtalerum for tro, som vægter højest.
- Vi vil gerne være med til at nedbryde nogle fordomme om, hvad tro, kristendom og folkekirken er. Mange tror for eksempel, at man skal være meget korrekt for at komme i kirken. Ved at vise, at vi på ingen måde selv er korrekte eller perfekte, kan vi måske gøre kirken lidt mindre fremmed og gammeldags. Det lyder banalt, men vi vil gerne vise, at præster også er helt almindelige mennesker med helt almindelige problemer. For til syvende og sidst repræsenterer vi menigheden, siger Ane Øland Bækgaard.