Kirker hjælper med at holde liv i kærligheden
Når et par siger ja i kirken, lover de at elske og ære hinanden i medgang og modgang. Nu hjælper kirker par med at fastholde kærligheden, så medgang fylder mere end modgang.
Lars Ulrick Lousdal
Præstens bevingede ord i kirken. Et ja til kærligheden. Fejring og fest med familie og venner. Grin og glæde.
Mange mennesker beskriver deres bryllupsdag, som den største begivenhed i livet. Her siger man ja til hinanden i medgang og modgang. Man fejrer kærligheden.
Efter brylluppet begynder hverdagen, hvor der kan opstå uenighed og konflikt i parforholdet. Kirker i byer som Aarhus, Aalborg, Holstebro, Ishøj, København, Ribe og Roskilde tilbyder nu en konkret håndsrækning, der hjælper par med at pleje kærligheden.
LÆS MERE: Kirker fejrer og plejer kærligheden
På kursus i kærlighed
De seneste år har folkekirken udbudt PREP, der står for Praktiske Redskaber til et Engageret Parforhold. PREP er et forebyggende og relationsudviklende kursus, hvor man i fællesskab med sin partner får konkrete redskaber til tryg kommunikation og problemløsning. Kurset er hverken gruppeterapi eller traditionel parterapi. Man arbejder kun med sin partner og behøver ikke at indvie andre end præsten i sit parforhold.
Svært at skændes i en kirke
Ane Øland Bækgaard er sognepræst i Ishøj Sogn. De seneste par år har hun afholdt PREP-kurser i kirken, og det har været en stor succes. Ægtepar i alle aldersgrupper har deltaget på sognepræstens kurser. De yngste har været i starten af tyverne, mens de ældste har været 75 år, fortæller hun:
- Vores evalueringer er altid supergode. Alle parsamtaler foregår inde i kirken. Det er meget svært at skændes i et kirkerum, fordi rummet tilfører ro og fred. Man efterlader sine våben i våbenhuset, siger Ane Øland Bækgaard.
LÆS MERE: Ægteskab er mere end en bryllupsfest
Besøge hinandens øer
Sognepræsten Ane Øland Bækgaard sammenligner mennesker i et ægteskab med øer:
- For at bruge en metafor, kan man sige, at en mand og en kvinde bor på hver sin ø. Manden kan eksempelvis være opvokset i en kernefamilie på landet, mens kvinden kan være skilsmissebarn fra storbyen. Det er to forskellige udgangspunkter for et samliv, men ofte går man ud fra, at man ser fuldstændig ens på tingene. Et samliv er dog ikke en gættekonkurrence. Man er nødt til at sætte sin partner ind i, hvad man forventer, tænker, nyder og bliver rasende over, siger Ane Øland Bækgaard.
Derfor handler et PREP-kursus om at besøge parrets to øer for at få en forståelse af hinandens forskelligheder. På kurserne i kirken arbejder sognepræsten med, at ægteparret skal lytte indgående til hinanden, fordi man kan se meget anderledes på tingene:
- Vi beder ofte parret om at forestille sig et sekstal som symbol på parforholdet. Fra den enes ø kan sekstallet blive opfattet som et sekstal, mens det fra den andens ø kan blive set som et nital. Det afhænger af, hvordan man beskuer det. Derfor er parret nødt til at bygge bro mellem øerne via kommunikation, så de kan vise, hvorfor de ser det som enten et seks- eller nital, uddyber Ane Øland Bækgaard.
Fokus på den gode samtale
Ane Øland Bækgaard har også været glad for at opleve, hvordan parrene har fået en stærkere tilknytning til menigheden. Efter PREP-kurset er mange par begyndt at deltage i kirkens andre aktiviteter. Hun ser det som kirkens opgave at skabe grobund for den gode samtale, for dermed kan man give støtte til at styrke kærligheden:
- Vores kristne opgave er at være med til at bygge stærke og sunde kærlighedsrelationer op mellem mennesker, og det er helt konkret, hvad vi gør med et PREP-kursus.
Erkendelse af egne fejl skaber et godt ægteskab
Når man indleder et forhold, er det altid en god ide at erkende, at man bringer en masse bagage med ind i ægteskabet. Nøglen til et lykkeligt ægteskab er at forstå hinandens forskelligheder og acceptere dem med taknemmelighed, mener Ane Øland Bækgaard:
- Parforhold er som en dans på roser, og dansen foregår altså på hele rosen. Der er både smukke rosenblade, men også skarpe torne. Det kræver energi, nysgerrighed, og at man gør sig umage, siger hun.
FAKTA om PREP-kursus
- Det er ikke parterapi, men et undervisningsforløb.
- Man får værktøjer og strategier til at imødekomme parforholdets udfordringer.
- PREP er udviklet på baggrund af mere end 30 års forskning ved universitetet i Denver, USA. Kurset har en dokumenteret god effekt og udbydes derfor i mange lande.
- Et PREP-kursus varer cirka 15 timer, som er fordelt på aftener og weekender.
- Kurset sætter fokus på temaer som kærlighed, og kommunikation, forventninger, værdier, venskab, intimitet og tilgivelse.
- PREP udbydes i samarbejde med Center for Familieudvikling og Center for Folkekirkens Familiestøtte