Fortsæt til hovedindholdet
11. februar 2016

Fast tidspunkt for påsken kræver global enighed

Den anglikanske kirkes ærkebiskop foreslår, at alle kristne kirker skal fejre påske på samme, faste tidspunkt, skriver BBC. Københavns biskop tror ikke på idéen 

Københavns biskop, Peter Skov Jakobsen, tror ikke på, at påsken kommer til at ligge fast. Foto: Sille Arendt

Helene Overgaard Krüger

- Indtil videre har vi fejret påske på forskellige tidspunkter i 1500 år, uden at det har været et stort problem, konstaterer Peter Skov-Jakobsen, der er biskop over Københavns Stift. 

For ham er det et hypotetisk spørgsmål, hvorvidt påsken skal fejres på samme tid i alle kirkesamfund, men han vil ikke udelukke, at det kunne komme til at ske.

Den anglikanske ærkebiskop, Justin Welby, har indtil videre diskuteret spørgsmålet med den katolske pave Frans, den koptiske pave Tawadros II og den ortodokse kirkes patriark, Bartholomæus I. Ærkebiskoppen håber, at et fast tidspunkt for påsken vil være en realitet inden for fem-ti år. 

Forskellige kalendere

- Man skal jo aldrig sige aldrig, men det kræver som udgangspunkt, at alle kan blive enige om, hvilken kalender påsken skal indrettes efter, og jeg tror ikke, de russisk-ortodokse patriarker vil opgive den julianske kalender, mener Peter Skov-Jakobsen. 

Det er de to forskellige kalendersystemer, der gør, at den ortodokse kirke fejrer påske senere end de katolske og protestantiske kirker, der bruger den gregorianske kalender. 

Læs mere om påsken

Skal alt være praktisk?

- Spørgsmålet er også, hvor praktisk alting skal være?, spørger biskoppen retorisk. 

- Der er jo også forskel på antallet af helligdage i forbindelse med påsken: I Tyskland, England og Sverige er hverken skærtorsdag eller anden påskedag helligdage, som de er i Danmark, påpeger han. 

- Og hvad med hviledagen? – Skal vi flytte søndag tilbage til lørdag, som er jødernes og den oprindelige hviledag, og skal muslimerne så også flytte deres hviledag fra fredag til lørdag - eller søndag, alt efter hvem der indretter sig efter hvem? Vi kan også bare nyde, at der er steder, hvor alting ikke er lukket, når vi holder fri, pointerer Peter Skov-Jakobsen. 

I de katolske og protestantiske kirker er det påskedag den første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Forårsjævndøgn ligger fast på den 21. marts. Det betyder, at påsken falder mellem den 22. marts og den 25. april inden for de katolske og protestantiske kirker og lidt senere i de ortodokse kirkesamfund.