Dronningen broderer på internationalt værk
Dronning Margrethe skaber et kunstværk, som får central placering under den internationale markering af 500-året for reformationen.
Den 31. Oktober 2017
er det 500 år siden, Martin Luther slog sine 95 teser op på
døren til slotskirken i Wittenberg i Tyskland. Det blev begyndelsen på den
reformation, som kom til at præge udviklingen i Europa gennem århundreder. Og
netop i slotskirken i Wittenberg kan man fra næste år se dronningens værk på
alteret, skriver hoffet i en pressemeddelelse.
Læs om Luther og reformationen
Værket er et såkaldt antependium, et udsmykket stykke stof, som hænger på alterets forside og markerer skiftene i kirkeåret. Det centrale motiv er Lutherrosen, som Luther udformede med symboler og farver, der samler de vigtigste temaer i hans tænkning. Dronningen fører selv nålen, når antependiet bliver broderet i broderiteknikken petit point, helt små broderisting og arbejdet er allerede godt i gang.
Se Lutherrosen og læs om dens symbolik her
Afsløres ved festgudstjeneste
Slotskirken i Wittenberg bliver i disse måneder restaureret og er derfor lukket. Når den genåbnes ved en festgudstjeneste søndag den 2. oktober 2016 bliver antependiet taget i brug sammen med et klæde på prædikestolens forside, som også bliver designet og broderet af Dronningen.
Der har siden reformationstiden været tætte forbindelser imellem Wittenberg og Danmark. Martin Luthers sognepræst i Wittenberg, Johannes Bugenhagen, opholdt sig på opfordring af Christian den III i København 1537-1539, hvor han var med til at gennemføre reformationen i Danmark. Dronningens antependium til Slotskirken i Wittenberg vil understrege denne særlige forbindelse imellem Wittenberg og Danmark.
Se tidslinje over den danske og den internationale reformation