Fortsæt til hovedindholdet
4. april 2017

Derfor modererer folkekirken på Facebook

Som andre medier oplever folkekirken.dk, at debatten på nettet spidser til. Det kræver en indsats at skabe et rum for den gode samtale, hvor der aldrig opildnes til had.

Redaktionen

Internettet og sociale medier giver mulighed for, at alle kan komme til orde. Det skaber et gode muligheder for dialog med andre og for at blive klogere.

Men nogle gange bliver samtalen overtaget af hadske indlæg og personangreb. Det sker desværre også på folkekirken.dk’s Facebookside. 

Afsporer debatten

I en artikel, hvor Svend Brinkmann udtaler sig om fællesskab, og spørgsmålet på Facebook lyder ’Hvilke fællesskaber kunne du tænke dig at læse om?’ svarer en bruger ’Ikke med imamer, der står vi godt nok lige af’. Kommentarerne om islam begynder at rulle, selvom artiklen handler om fællesskab.

På folkekirken.dk’s Facebookside går to temaer igen, når det handler om bevidste forsøg på at afspore debatten og komme med hadefylde ytringer: Om islam og om at tro generelt. Sidstnævnte i form af nedsættende kommentarer om alle mennesker, der tror.

Tonen afholder folk fra at debattere

Når debatten bliver overtaget af hadske indlæg, skræmmer det mange væk. I en repræsentativ undersøgelse foretaget af Danmarks Statistik for Institut for Menneskerettigheder svarede 50 procent, at tonen i debatter på sociale medier afholder dem fra at udtrykke deres mening og deltage i debatten.

Målet er den gode samtale

Målet med folkekirken.dk’s Facebookside er at skabe et rum for samtale. Samtale om kirke, tro, etik, eksistens. Derfor har folkekirken.dk som mange andre medier en politik for debatten på sociale medier, herunder Facebook.

Folkekirken kan aldrig stille sine platforme til rådighed for kommentarer, der blot vil opildne til had. Folkekirken er på Facebook for at bidrage til en nuanceret samtale, ikke for at bidrage til polarisering. En debat på sociale medier bør være lige så respektfuld, som hvis man mødtes i virkeligheden og diskuterede.

Sådan gør folkekirken på Facebook

Folkekirken bestræber sig på at nuancere samtalen. Når en konkret person kritiseres og vedkommende selv har svaret på en lignende kritik i medierne, henviser vi til det svar. Når kommentarer er baseret på rygter, linker vi til informerende artikler, som kan oplyse om sagen.

Kommentarer, der opildner til had eller har karakter af personangreb, hører ikke hjemme i det samtalerum, folkekirken.dk har ansvar for på Facebook.

Når en person udtaler sig meget hadsk eller har deciderede personangreb, skjuler eller sletter folkekirken.dk derfor kommentaren. Det gælder særligt kommentarer, der er direkte injurierende. 

Respektfuld samtale

For folkekirken.dk handler det om at værne om den gode samtale, som folk har lyst til at deltage i. Folkekirken skal rumme alle. Der skal være plads til uenighed og debat, men netop derfor skal det foregå i en respektfuld tone.

Se nogle af de kommentarer, folkekirken.dk modererer, herover.

Se nogle af de kommentarer, folkekirken.dk modererer, herover.

Se nogle af de kommentarer, folkekirken.dk modererer, herover.

Se nogle af de kommentarer, folkekirken.dk modererer, herover.

Se nogle af de kommentarer, folkekirken.dk modererer, herover.

Se nogle af de kommentarer, folkekirken.dk modererer, herover.

Fællesskab

I påsken sætter folkekirken fokus på fællesskab og #detvihartilfælles.

Du kan deltage i samtalen på Facebook, og finde alle artikler og videoer om fællesskab her.


Læs også:

Måltidet bekræfter fællesskabet

Fællesskab på tro og trods

Folkekirken.dk's principper for en god samtale på Facebook

Du er meget velkommen til at deltage i debatten her på siden, og vi er glade for, at du har lyst til at give din mening til kende. 

For at give alle vores brugere en god oplevelse, er der nogle enkelte regler, vi vil bede dig overholde, når du debatterer hos os.

Vi opfordrer til, at du holder en sober tone, så debatten forbliver konstruktiv, og alle føler sig velkomne. Det betyder, at vi ikke tillader stødende sprogbrug, personangreb og chikane.

Vi forbeholder os desuden retten til at slette kommentarer og links, der afsporer debatten, bliver unødvendigt lange, og som har karakter af spam eller reklame. 

Vi forbeholder os også retten til at slette indlæg skrevet af falske profiler, herunder også profiler, der ikke er personlige.

Vi tager desuden udgangspunkt i Facebooks retningslinjer, som du kan læse her.

Overskrider du gentagne gange vores retningslinjer, kan vi i yderste konsekvens udelukke dig fra debatten her på siden uden forudgående advarsel.


Ovenstående kan også læses på folkekirken.dk's Facebookside her.

Rapport om hadefulde ytringer på Facebook

Institut for Menneskerettigheder udgav marts 2017 en rapport om hadefulde ytringer på Facebook. Du kan læse undersøgelsen her og downloade rapporten.