Debat på Klimafolkemødet: Kan folkekirken løfte den grønne opgave?
Med sine tusindvis af jorder og bygninger er folkekirken en nøglespiller i den grønne omstilling. Derfor er den selvfølgelig en del af debatten på Klimafolkemødet, hvor en biskop, en politiker og en menighedsrådsmand vil diskutere kirkens potentiale og ansvar.
Et af de centrale spørgsmål til den folkekirkelige debat på Klimafolkemødet er, om det frivillige initiativ fra de enkelte menighedsråd er nok til at fremme den grønne omstilling. Biskop Peter Birch, der også er formand for Folkekirkens Grønne Omstilling, ser store muligheder for kirken. Han peger på, at med sine 8500 hektar landbrugsjord, skove og udendørs arealer er folkekirken en af landets største jordejere. Det giver kirken en unik mulighed for at bidrage aktivt til klimakampen, især i lyset af den grønne trepartsaftale og planerne om udtagning af landbrugs- og lavbundsjorder:
- Kirkerne ligger fredeligt fra kyst til kyst som vartegn i landskabet, som de har gjort det i hundredvis af år. Men hvis vi vil, har folkekirken mulighed for at bidrage aktivt i grøn omstilling af det danske land.
Peter Birch understreger dog, at det ikke er en nem opgave, især når det kommer til energiforbrug og vedligeholdelse af de mange ældre kirker og bygninger, som ikke bare lige kan opgraderes med moderne løsninger som isolering og varmepumper.
Politisk perspektiv og lokal indsats
På den politiske front vil Lars Christian Lilleholt, der både har erfaring som energi-, forsynings- og klimaminister og nuværende kirkeordfører for Venstre, være med til at diskutere rammen for, hvad folkekirken kan og bør gøre i klimakampen. Med sin indsigt i både klima- og kirkepolitik har han bud på, hvordan kirkens indflydelse og ressourcer kan mobiliseres på en effektiv måde.
Anton Pihl, som repræsenterer menighedsrådene, glæder sig til at diskutere, hvordan det lokale engagement kan understøtte den grønne omstilling:
- Som menighedsrådsmedlem kan man på rigtig mange måder være med til at gøre en forskel og tage ansvar lokalt. Den grønne omstilling er en af de opgaver, hele landet står med, og jeg er stolt af den indsats, jeg ser rundtomkring i menighedsrådene.
Han ser frem til en debat om, hvordan menighedsrådene kan få den nødvendige støtte til at løse de komplekse udfordringer, de står overfor.
En vigtig debat før menighedsrådsvalget
Debatten kommer på et afgørende tidspunkt, da menighedsrådsvalget står for døren den 17. september. Spørgsmålet om, hvordan folkekirken og menighedsrådene bedst bidrager til klimakampen, er derfor mere aktuelt end nogensinde, og emnet vil utvivlsomt præge valget.
Klimafolkemødet inviterer alle interesserede til at deltage i debatten den 30. august kl. 13, hvor Paula Larrain er moderator. Adgangen er gratis, og det er en oplagt mulighed for at høre om og deltage i drøftelserne om, hvordan folkekirken er en aktiv spiller i kampen mod klimaforandringerne.
Fakta:
Læs mere om Klimafolkemødet, program mm.
Læs mere om Folkekirkens Grønne Omstilling
Pressekontakt:
Peter Birch, formand for Folkekirkens Grønne Omstilling
Pressekontakt: 4033 2921
Anton Pihl, formand for Landsforeningen af Menighedsråd
tlf. 5126 4129
Jesper Rønn Kristiansen, projektleder i Folkekirkens Grønne Omstilling
Tlf.: 2049 6407