Fortsæt til hovedindholdet
9. november 2016

Dåben får sin egen messe

”For dåben er vel en messe værd”. Med de ord inviterer folkekirken for første gang til dåbsmesse med alt fra samtaler om dåben og dens betydning i dag til inspiration til både dåbskjole- og kage. 

Den 11.-12. november kan man for første gang komme til dåbsmesse, når kirkerne i Odense Domkirke slår dørene op til to dage i dåbens univers. 

Fredag den 11. og lørdag den 12. november inviterer kirkerne i Odense til dåbsmesse i Odense Domkirke og Odense Rådhushal. Dåbskjoler, salmer, kreative værksteder, samtalesofa og dåbskage er blandt de mange ting på programmet, når dørene slås op og de besøgende frit kan pendle mellem kirke og rådhushal.

Det er første gang, at folkekirken inviterer til dåbsmesse, og på messen vil der både være fokus på festen med familien og den kirkelige side af dåben. Der bliver højtidelige øjeblikke og uformelle øjeblikke, fuldstændig ligesom det er tilfældet, når man holder barnedåb i kirken, og bagefter fester derhjemme.

Mere end vand i håret

Domprovst Regina Ljung, der er tovholder for dåbsmessen, har valgt at sende en særlig invitation med posten til de cirka 100 folkekirkemedlemmer i domsognet, der har fået barn inden for det sidste år. 

- Det er første gang, jeg benytter mig af en direkte henvendelse til nybagte forældre i sognet. Folkekirken er normalt meget varsom med at ”forstyrre” medlemmerne, hvis de ikke selv henvender sig, men jeg ser det som en service overfor folkekirkemedlemmerne med denne invitation til messe – og til dåb, siger hun.

Domprovsten lægger dog ikke skjul på, at det er også er vigtigt for kirken, at dåben stadig vælges til:

- Dåbsmessen sætter fokus på, at dåben er meget mere end at få noget vand i håret. Den er indgang til et fællesskab, hvor du aldrig bliver dømt ude, og den er en tradition, som trækker tråde tilbage til tidligere slægtled. Kirkens eksistensgrundlag er på spil, hvis vi holder op med at døbe vores børn, fortæller Regina Ljung.

Spritny dåbssalme

Den fynske salmedigter Rikke Birkeholm har skrevet salmen Din kærlighedsdåb, som bruges for første gang, når børne- og ungdomskor synger salmen på dåbsmessen i Odense. Melodien har et moderne tonesprog af organist Povl Balslev, og det er hans ambition, at man kan synge med allerede efter første vers.

- Kingo skrev ofte sine salmer på datidens popmelodier og drukviser. Jeg prøver også at lave melodier i et moderne tonesprog, men samtidig skal der trækkes en musikalsk linje tilbage til de gamle salmer, siger Povl Balslev til Fyens Stift.

For Rikke Birkeholm er det også vigtigt, at salmen blev skrevet i et nutidigt sprog, da mange dåbsgæster er unge familier, der måske ikke kommer i kirke ret ofte:

- Vi skal møde mennesker, der hvor de er. Sproget ændres, og synet på tilværelsen skifter - og jeg synes, at det er fint, at det afspejles i de nye salmer, fortæller hun til Fyens Stift.     

Du skal vaskes i selvsamme kilde,
som din evige forgænger ville;
denne tro, dette håb
er en kærlighedsdåb

3. vers, Din Kærlighedsdåb

Det sker på dåbsmessen

  • Se en udstilling af gamle dåbskjoler og få et bud på fremtidens dåbskjole
  • Besøg engleværkstedet eller lyt med, når papirklipperen David Gottschalk Bolving lærer fra sig
  • Smag på dåbskager og se, hvordan du dækker et smukt bord til dåbsfesten derhjemme
  • Tag en snak om dåben med en præst i messens samtalesofa
  • Gå rundt blandt stande og udstillinger med dåbstraditioner, dåbsritualet og dåben belyst gennem musik og billedkunst
  • Oplev domkirken i mørke, når der om aftenen er ”Lommelygtetid” med aftensang og bøn i lommelygtens skær
    Frivillige kræfter
  • Dåbsmessen er arrangeret af frivillige præster, menighedsrådsmedlemmer og ansatte i kirkerne i Odense, som har arbejdet med messen i mere end et år. Der er gratis adgang til alt, og folkekirkens Udviklingsfond har støttet initiativet med 90.000 kroner.   

Læs hele programmet hos Fyens Stift