Da Lasses verden gik i stykker, sagde feltpræsten noget, som Lasse stadig lever efter i dag
Når Danmark drager i krig, rejser der altid en feltpræst med. Den 5. september er det flagdag for Danmarks udsendte, og en af dem, vi flager for, er veteranen Lasse Lomholt. Under sin sidste mission fik han hjælp af en af de 95 feltpræster, der er tilknyttet hæren, søværnet og flyvevåbnet.
Charlotte Kongsgaard Nielsen
Det var to dage efter juleaften, og Lasse Lomholt ringede hjem til sin kone for at sige, at han savnede hende. Han stod den i støvede Helmand-provins i Afghanistan, hvor han for tredje gang var udsendt som hundefører.
Men der var ingen i den anden ende, der sagde ’jeg savner også dig’. Hans daværende kone sagde i stedet, at hun ville skilles.
Den 5. september er det flagdag for Danmarks udsendte, hvor vi anerkender dem, der er med til at sikre, at vi kan leve i sikkerhed og tryghed. Her får du en historie om en af dem, vi flager for, og som det er med mange veteraners fortællinger, er den barsk.
Men den her er også håbefuld. Den handler nemlig også om, hvordan Lasse Lomholt fik modet tilbage, selv om han ikke selv troede det muligt.
LÆS MERE: Nyt initiativ: 10 præster skal bygge bro til soldater, veteraner og pårørende
Ingen at komme hjem til
Med telefonrøret i hånden blev han stående, efter samtalen var afsluttet.
- Jeg blev ramt af total håbløshed. Jeg blev fuldstændig ligeglad med alting. Hvad skulle jeg nu leve for? Man har et formål, og hvis det bliver ødelagt, står man nøgen. Det hele føltes spildt.
Sådan siger Lasse Lomholt om den dag for 11 år siden, hvor han mistede sit fodfæste midt i en krig.
- Jeg tog ud i verden for at gøre den til et bedre sted. Men pludselig havde jeg ikke nogen at komme hjem til. Mit eget verdensbillede var ødelagt, siger han.
Fra 2008-2012 var Lasse Lomholts job under sine udsendelser at gå forrest min sin hund, når hans enhed var på patrulje. Hunden skulle blandt andet afsøge jorden for vejsidebomber og sprængstof og dermed sikre, at de soldater, der gik bagved, kunne bevæge sig sikkert. Et job, der adskillige gange har bragt hans liv i fare.
Og et job, der kræver, at man aldrig vakler.
'Der er altid håb'
Af netop den årsag fik Lasse Lomholt, kort efter det ulyksalige opkald hjem til hans hustru, forbud mod at forlade lejren. Han måtte ikke længere gå med på patrulje. At være ’ligeglad’ er farligt, når man er i krig.
Så der sad han. Rastløs. Og spekulerede over, hvad han egentlig havde at leve for. I lejren var også en af de 95 feltpræster, der er tilknyttet hæren, søværnet og flyvevåbnet. Når en militær enhed drager ud, rejser der nemlig altid en feltpræst med. Lasse Lomholt begyndte at gå med til gudstjenester; han troede ikke rigtigt på det, der blev prædiket om, men det var for at have et holdepunkt.
Lige så stille begyndte han at tale med feltpræsten.
- Jeg følte mig meget alene, men præsten gav mig et håb. ‘Du bliver nødt til at acceptere, at du ikke kan gøre noget ved det‘, sagde han, og det var en stor hjælp. Ensomhed er en del af livet, men der er altid håb. Det lever jeg stadig efter, siger Lasse Lomholt.
- Han var forstående og god til at få mig til at håbe på, at der er noget på den anden side af ens elendighed. At det bliver bedre. Jeg var helt slidt ned, men han samlede mig op, og det kunne han, fordi han var i samme virkelighed som os midt i krigen. Han fik mig til at holde fast, og det er jeg lykkelig for.
Find en stiftsværnspræst nær dig
Kender du en soldat, en veteran eller pårørende, som har behov for et netværk eller en samtale? Så kontakt stiftsværnspræsten. Stiftsværnspræsten koordinerer, informerer og tager initiativer lokalt.
Københavns Stift: Stine Munch / STM@km.dk / 24 43 48 27
Helsingør Stift: Camilla Munch / CAMU@km.dk / 29 61 43 20
Roskilde Stift: Ole Bach Piekut / OBP@km.dk / 40 11 14 72
Lolland-Falster Stift: Janne Meibom / JAME@km.dk / 51 21 33 27
Fyens Stift: Lasse R. Lauesen / LRL@km.dk / 23 23 84 41
Aalborg Stift: Henrik B. Rasmussen / HBR@km.dk / 23 39 10 47
Århus Stift: Peter Uth PLU@km.dk / 21351112
Viborg Stift: Carl-Gustav Christensen / CGC@km.dk / 8666 1024
Ribe Stift: Heinrich W. Pedersen / HWPE@km.dk / 75 88 30 12
Haderslev Stift: Kristoffer Bruun Simonsen / KRBS@km.dk / 26 50 79 41