Biskopperne vil drøfte bededagsproces med folkekirkens parter
Kirke-stat-konference skabte klarhed over forløbet, der ledte til afskaffelsen af store bededag. Nu vil biskopperne planlægge en proces med folkekirkens parter, der følger op på drøftelsen.
Andreas Lindbjerg Nielsen
Afskaffelsen af store bededag har været et omdiskuteret emne i lang tid, ikke mindst i folkekirken. Det var omdrejningspunktet på Christiansborg, hvor blandt andre biskopperne havde inviteret til en konference om kirke-stat-forholdet før, under og efter bededagssagen. Her blev også forslaget om en forfatning for folkekirken drøftet.
Men man er ikke klar til at lægge debatten på hylden endnu, for på bispemødet i sidste uge i Helsingør besluttede biskopperne nemlig, at de nu vil inddrage folkekirkens parter i diskussionen. Det står der i referatet fra mødet, som netop er blevet udsendt.
Fokus på begravelse og kirkegårde
Der blev diskuteret mange andre ting på bispemødet. Blandt andet blev muligheden for dispensation til at forestå en kirkelig begravelse andre steder end kirkens rum og kirkegårde drøftet. Kirkegårdskulturen og kirkegårdenes udvikling var også på dagsordenen, og der er et ønske om at kommunikere de varierede tilbud på folkekirkens kirkegårde bredere.
Status på den grønne omstilling
Helsingørs biskop Peter Birch gav en status på arbejdet med folkekirkens grønne omstilling, hvor den største danske klimaundersøgelse af sin art i en enkelt organisation netop er færdiggjort. Det er en omfattende kortlægning, som afdækker folkekirkens største reduktionspotentiale og gode eksempler til inspiration.
LÆS MERE: Folkekirken får stærkt redskab til at nå klimamål
Således er der lavet et kort over kirkernes jorde i hele landet (2023), ligesom der er offentliggjort en baseline i forhold til 70 procents reduktionsmålet. På et dashboard kan man på stifts-, provsti- og sogneniveau se, hvor man kan sætte mærkbart ind.
Læs referatet fra bispemødet her