Fortsæt til hovedindholdet
4. oktober 2021

Biskop til politikere: Der er behov for en opdatering i vores kollektive bevidsthed

Vi kan kun klare samfundets udfordringer, hvis vi anerkender, at vi alle er forbundne. Det er budskabet fra biskop Marianne Gaarden til politikerne, når hun tirsdag forestår Folketingets åbningsgudstjeneste.

Biskop i Lolland-Falsters Stift, Marianne Gaarden, skal stå for gudstjenesten til Folketingets åbning, der traditionen tro falder den første tirsdag i oktober. Foto: Ingrid Riis

Andreas Lindbjerg Nielsen

Læs hele prædikenen her

Når folketinget åbner tirsdag den 5. oktober, er det biskop i Lolland-Falsters Stift, Marianne Gaarden, der leder åbningsgudstjenesten i Christiansborg Slotskirke. Efter et år med stadig øget fokus på klimaudfordringer og den globale pandemi er hendes budskab til politikerne både enkelt og lysende klart: Husk, at vi alle er forbundne.

- Vi kan kun håndtere de udfordringer, vi står overfor som samfund, hvis vi flytter fokus fra den enkelte til fællesskabet. Hvis der er en klimakatastrofe et sted i verden, sætter det mennesker i bevægelse mod et andet sted. Det perspektiv vil jeg gerne minde politikerne om med min prædiken, siger Marianne Gaarden.

Hun er netop hjemvendt fra en arbejdsrejse til Canada, hvor hun blev mindet om, hvor skadelig polariseringen af et samfund kan være. Som eksempelvis i USA, hvor der er en kløft mellem folk, der kæmper for og imod vacciner - alt imens coronaen raserer uanfægtet videre. 

- I min prædiken bruger jeg billedet med en fugl, der ikke kan flyve, hvis en af vingerne er stækket. Vi skal have begge vinger med, ellers kan vi aldrig lette og navigere. Jeg siger det også på en anden måde, nemlig at vi skal have opdateret softwaren i den kollektive bevidsthed, så vi tænker mere i fællesskab. Og her har kristendommen noget helt centralt at sige til os.

Dele af samme krop

Marianne Gaarden har valgt at prædike over Paulus’ Første Brev til Korintherne (kap. 12). Her bruger Paulus billedet af kroppen, hvor alle lemmer har hver sin funktion, til at vise, at vi alle er afhængige af hinanden, da vi tilsammen udgør det hele legeme. Kroppen var i antikken en kendt metafor for samfundet.

- Paulus er formidabel til at vise, hvorfor vi har brug for hinanden. Og det er en af de vigtige pointer, som det kristne menneskesyn kan tilbyde i samfundsdebatten i dag: At de politiske beslutninger træffes med det fortegn, at vi alle er forbundne med hinanden.

LÆS MERE: Professor: Kristendommen kan tilbyde forklaringer i krisetider

Det kristne menneskesyn skal være tydeligere

Marianne Gaarden er ikke i tvivl om, at en væsentlig grund, til at vi i Danmark foreløbigt har klaret os så godt igennem coronakrisen, er, at den kristne fællesskabstanke ligger som en klangbund i vores samfund. Af den grund bør den offentlige debat heller ikke være forbeholdt politikere, økonomer og epidemiologer eksempelvis.

- Ligesom Ove Kaj Pedersen (politolog og professor emeritus, red.) mener jeg, at teologerne og filosofferne kan tilbyde et menneskesyn og en anden værdinorm end den, der hidtil har sat fortegnet for den politiske dagsordenen. Netop fordi vi kan tilbyde andre forklaringer og måder at anskue tilværelsen på, siger Marianne Gaarden.

Folketingets åbningsgudstjeneste