Biskop på toårsdag for Ukrainekrigen: Vi må ikke resignere
Vi må ikke gøre krigen til en normal del af vores liv, siger biskop forud for toårsdagen for Ruslands invasion af Ukraine, som i disse dage bliver markeret i landets kirker. I København og Ribe med fredsgudstjenester, dialogmøde og kongeligt besøg.
Andreas Lindbjerg Nielsen
Siden Ruslands invasion af Ukraine for to år siden er der kommet mange tusinde ukrainere til landet. En god del er rejst hjem igen, men der er stadig over 30.000 ukrainere med midlertidig opholdstilladelse fordelt over hele landet. Mange steder er de på trods af deres ortodokse baggrund blevet en integreret del af de danske kirker, som har gjort en massiv indsats for at byde de ukrainske flygtninge velkommen.
Mange kirker bruger toårsdagen for invasionen til at bede for fred. En særlig markering finder sted i Holmens Kirke i København og Ribe Domkirke, som inviterer til hhv. fredsgudstjeneste fredag den 23. februar og dialogmøde og gudstjeneste lørdag den 24. februar.
Peter Birch er biskop i Helsingør Stift og formand i Danske Kirkers Råd, som er blandt arrangørerne af markeringen. Han skal stå for bøn og en tale til fredsgudstjenesten i Holmens Kirke, som udover deltagelse af både gejstlige og helt almindelige ukrainere også overværes af Kong Frederik.
Fællesskabet betyder noget
Selvom en fredsgudstjeneste ikke kan stoppe granatnedslagene i Ukraine, så mener Peter Birch, at det vigtigste, vi kan gøre, er fortsat at vise vores medfølelse og solidaritet med de ukrainere, som lever i vores samfund som direkte konsekvens af krigen.
- Vi kan nemt henfalde til en følelse af, at vi intet kan gøre. Men vi har medmennesker iblandt os fra Ukraine, for hvem støtten og fællesskabet betyder utrolig meget. Så midt i vores afmagt kan vi gøre noget: Vi kan lade ukrainerne mærke, at vi står sammen med dem om at bede for, at krigen må ende.
Vi må ikke resignere
Det værste, der kan ske, at til gengæld at vi resignerer i, at vi intet kan gøre, mener biskoppen. At det kun er den militære magt, der kan løse konflikten.
- Krigen berører menneskeliv, og derfor er det vigtigt, at vi også har den menneskelige dimension med. Det handler ikke kun om at støtte med militært grej, men også om medfølelse, empati og forbøn. At vi fortsat løfter stemmen for fred, og at vi protesterer imod magtanvendelse på den fuldstændig ubegribelige og brutale måde, vi ser i krigen i Ukraine, siger Peter Birch og fortsætter:
- Vi må ikke gøre krigen til en normal del af vores liv. Derfor skal vi hjælpe hinanden med at fastholde protesten mod, at den krig overhovedet finder sted og har de kæmpe menneskelige omkostninger, som den har.
Fredsgudstjenesterne og dialogmødet arrangeres i samarbejde mellem Københavns Stift, Ribe Stift, Det mellemkirkelige Råd, Danske Kirkers Råd og Folkekirkens Nødhjælp samt AUD: Association of Ukrainians in Denmark.
Man kan bidrage til Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Ukraine på Mobilepay 11 75 45 eller ved at sende en SMS til 1911 med teksten UKRAINE (100 kr.).
Fredsgudstjenester
Holmens Kirke, København d. 23. februar kl. 12.00
Ribe Domkirke, Ribe d. 24. februar kl. 16.00 (kræver tilmelding)
Se hvordan gudstjenesten forløber i København